Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förhandlingarna om Wasalandia fortsätter: ”Det har gått framåt men också kommit nya villkor”

Ingången till Wasalandia med en skylt som välkomnar till Wasa Graffitilandia.
Bildtext Tvisten om Wasalandia fortsätter.
Bild: Anna Wikman / Yle

Vasa stad och Puuharyhmä som äger byggnaderna på Wasalandia-området fortsätter förhandla om framtiden. Campingområdets framtid på Vasklot är också på tapeten.

I måndags godkände stadsfullmäktige i Vasa delgeneralplanen för Vasklot och i planerna finns bostäder för totalt kring 900 personer på det område där Wasalandia står idag.

Det har tvistats om områdets öde i flera år, staden har velat att Puuharyhmä ska riva byggnaderna och återställa området till dess ursprungliga skick.

”Vi förhandlar inte via medierna”

Nu säger Petteri Järvenpää, vice vd på Puuharyhmä, att förhandlingarna har gått framåt.

– Både rivandet av Wasalandia och förlängandet av hyresavtalet för Top Camping har tagits upp samtidigt. Det har gått framåt men samtidigt har det kommit nya villkor, säger Järvenpää.

Han vill inte öppna upp mer än så i det här skedet. Inte heller Vasas stadsmiljödirektör Markku Järvelä vill kommentera saken närmare.

– Vi försöker tillsammans lösa ärendet, men vi förhandlar inte via medierna, säger Järvelä.

Väggar med graffiti.
Bildtext I dagsläget huserar Graffitilandia på gamla Wasalandia-området.
Bild: Anna Wikman / Yle

”Gemensam syn på Wasalandia”

Puuharyhmä vill förlänga hyresavtalet med staden gällande Top Camping-området. Avtalet går ut i slutet av detta år. Samtidigt vill företaget bryta hyresavtalet för Wasalandia-området, som sträcker sig till år 2037.

Petteri Järvenpää anser att läget med Wasalandia är väldigt klart, men fortsättningen för Top Campings verksamhet är fortfarande öppen.

– Jag tror att vi och staden har en gemensam syn på vad som måste göras med Wasalandia. Nu är det bara frågan om helheten.

Puuharyhmä betalar kring 36 000 euro per år i hyra för Wasalandia. I dagsläget huserar Graffitilandia på området. Det ger Puuharyhmä några tusen euro per år i inkomst.

Markku Järvelä säger att det ännu kommer att dröja år innan något nytt byggs på området. Så han ser ingen större brådska med att säga upp hyresavtalet.

– Men vi försöker givetvis ändå hitta en lösning för att frigöra området, säger Järvelä.

Kan Top Camping fortsätta?

I delgeneralplanen för Vasklot finns alltså planer på bostäder på Wasalandia-området.

Dessutom planeras våningshus där gamla Hotell Fenno fanns. Och en del av det området kommer att sträcka sig in på Top Campings nuvarande område.

Husvagnar på ett campingområde.
Bildtext Top Camping finns i norra ändan av Vasklot.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Markku Järvelä på staden ser det som möjligt att Top Camping kan fortsätta sin verksamhet. Saken klarnar enligt honom innan det nuvarande hyresavtalet går ut.

Järvenpää på Puuharyhmä säger att osäkerheten med avtalet försvårar deras verksamhet.

– Vi håller på med budgeten. Vi kan inte presentera den ordentligt eftersom vi inte vet hur det blir med avtalet. Vi kan inte ta emot gruppbokningar och vi kan inte göra offerter.

Järvenpää menar att det skulle vara en stor förlust för Puuharyhmä och för staden om verksamheten upphör.

Texten är en översättning av Wasalandian entisen huvipuistoalueen purkamiskiistassa uusia käänteitä Vaasassa – omistaja: Eteenpäin päästy, mutta uusiakin ehtoja on tullut, av Juuso Kääriäinen.

Diskussion om artikeln