Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ungdomarna nöjda med församlingens nya ungdomsgård i Borgå: ”Här kan man göra allting”

Från 2022
Tino Rantamäki, Linus Gustafsson, Kajsa Grönqvist och Wilhelm Lindén på Ungdomsgårdens röda soffa.
Bildtext Tino Rantamäki, Linus Gustafsson, Kajsa Grönqvist och Wilhelm Lindén har trivts på församlingens programkvällar för unga i flera års tid. Människorna och gemenskapen får dem att återvända.
Bild: Hanna Othman / Yle

För ett och ett halvt år sedan flyttade Borgå svenska domkyrkoförsamlings ungdomsverksamhet in i Domprostgården. Den nya lokalen erbjuder bättre möjligheter att också ordna program utomhus.

På församlingens programkväll sitter 26 ungdomar och spelar psalmen Måne och sol på chimes. Det är ett sorts slagverk och det klingande ljudet som bildas ekar eteriskt i den stora salen.

– Mycket bra, vi tar det en gång till men kom ihåg att dämpa tonen efter att ni spelat er not, instruerar kantor Anne Hätönen som håller i kvällens programpunkt.

Händer som håller i instrumentet chimes.
Bildtext Deltagarna lärde sig snabbt att spela på chimes.
Bild: Hanna Othman / Yle

I och med beslutet att sälja Svenska församlingshemmet måste också ungdomsverksamheten flytta ut från Ungdomsvåningen UV på Runebergsgatan 24.

I maj 2021 flyttades personal och verksamhet till Domprostgården som ligger mellan domkyrkan och Borgbacken. Ungdomarna fick själv välja vad de ville kalla den nya hemvisten och det fick bli Ungdomsgården UG.

Borgå svenska domkyrkoförsamling är nöjd med nya ungdomsgården

6:42

Gun Geisors, ledare för sektorn kristen fostran och ungdomsarbetsledare Matte Fontells arbetsrum flyttade med till den nya gården. Båda bedyrar att den här första tiden på Domprostgården har gått jättebra.

– Den här platsen ligger mera avsides och vi var först fundersamma om ungdomarna skulle hitta oss. Men vi är verkligen glada för de har tagit den här platsen till sitt hjärta och kommer hit, säger Geisor.

Mats Fontell och Gun Geisor på Prostgården.
Bildtext Matte Fontell och Gun Geisor håller i trådarna för ungdomsverksamheten.
Bild: Hanna Othman / Yle

På torsdagar är det programkväll för ungdomar. Det är fritt fram att komma till Domprostgården från klockan 14 och då serveras det ett mellanmål.

Klockan 18.30 börjar programmet som pågår ungefär en timme, efter det blir det aftonandakt. Fri samvaro och smörgåsservering fortsätter fram till klockan 21.30.

– Vanligtvis har vi över 30 ungdomar här under kvällen. De kommer och går, det varierar.

En bra sak med den nya lokalen är att det finns en stor, fin gård. Det betyder att programmet ofta kan flyttas utomhus då vädret tillåter.

Röda bänkar och bord utanför den gula prostgården i Borgå.
Bildtext Domprostgårdens trädgård används flitigt för olika program.
Bild: Hanna Othman / Yle

En annorlunda detalj är att lokalen delas med många andra. I Svenska församlingshemmet hade ungdomsverksamheten hela utrymmet för sig själv och kunde inreda det som de ville.

I domprostgården arrangeras allt från minnesstunder till klubbar för småbarn, så efter programkvällen måste allt städas noga undan och låsas in i det så kallade biljardrummet.

För just det, många saker är precis lika som på den gamla Ungdomsvåningen; det finns biljardbord, pingisbord, sällskapsspel och en stor soffgrupp.

Soffrummet i Prostgården.
Bildtext Soffrummet är en central plats då ungdomarna samlas.
Bild: Hanna Othman / Yle

Kajsa Grönqvist, Wilhelm Lindén och Linus Gustafsson har alla besökt ungdomskvällarna i flera års tid och upplevt båda husen. De tycker om den nya ungdomsgården.

– Det här nya stället är kivogare när man kan vara ute, säger Linus Gustafsson.

– Ungdomsgården är mycket större. På gamla stället hade vi bara två rum och om vi ville vara ute så var det parkeringsplatsen som gällde. Här kan man göra allting, beskriver Wilhelm Lindén.

Kajsa Grönqvist vill försvara gamla stället och säger att det ju nog hade sin egen charm.

Tamburen på Prostgården i Borgå. På golvet ligger massor med skor och väskor, i knagget hänger rockar.
Bildtext Genast i tamburen ser man tecken på att det är många närvarande i kväll.
Bild: Hanna Othman / Yle

På frågan vad som får henne att återvända till programkvällarna år ut och år in så kommer svaret snabbt.

– Människorna! Här är trevliga människor.

– Gemenskapen, tillägger Lindén som aktivt deltagit i programmet i fyra år redan.

De bästa programpunkterna enligt de tre är då det kommer en gästföreläsare som berättar och pratar med ungdomarna, eller då de alla leker olika lekar tillsammans.

Tre ungdomar, den mittersta har en collegeskjorta på sig med Borgå svenska församlings ungdom-logo.
Bildtext Borgå svenska domkyrkoförsamlings ungdomsverksamhet hann hålla till på gamla stället i 40 år, men verksamheten har hittat sin form i nya gården.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det har inte stört dessa tre att ungdomsgården inte längre ligger i centrum av Borgå. Grönqvist och Lindén fick närmare väg, men också Lindén som bor i Hammars är nöjd.

– När verksamheten flyttade hit hade jag redan körkort och bil, så det blev egentligen lättare att hitta parkeringsplats, säger han.

Diskussion om artikeln