Finland och 14 Natoländer överens om utveckling av gemensamt luftförsvarssystem
14 Natoländer och Finland riktar sig in på att gemensamt skaffa luftförsvarssystem som skyddar allierat territorium från missiler.
Det handlar om att ländernas försvarsministrar har undertecknat en så kallad avsiktsförklaring för att ta fram ett gemensamt luftförsvar som går under namnet European Shield Initiative. Initiativet leds av Tyskland.
Det är ett första steg mot ett samarbete kring att försvara Europas luftrum.
Försvarsalliansen uppger att initiativet kommer att stärka Natos integrerade luft- och missilförsvar.
– Det här är ett gemensamt förhållningssätt till vårt gemensamma ansvar för säkerheten på vår kontinent. Och vi gör detta genom att slå samman våra resurser för att uppnå politiska, finansiella och tekniska synergieffekter, sa Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht under en ceremoni vid Natos huvudkontor i Bryssel.
Sverige inte med i nuläget
Enligt Lambrecht är tanken att man snabbt ska inleda de första vapenaffärerna, och enligt medieuppgifter finns tre olika luftvärnssystem bland alternativen; israeliska Arrow 3, amerikanska Patriot och tyska IRIS-T.
Det är Tyskland, Storbritannien, Slovakien, Norge, Estland, Lettland, Ungern, Bulgarien, Belgien, Tjeckien Litauen, Nederländerna, Rumänien och Slovenien deltar i projktet. Också Finland som blivande Natomedlem kommer att vara med, medan Sverige inte är med i initiativet.
I fjol skaffade det svenska luftvärnet det amerikanska luftvärnssystemet Patriot.
Kaikkonen: Finlands roll är inte särskilt stark
Enligt försvarsminister Antti Kaikkonen (C) är det mycket möjligt att fler länder ännu ansluter sig. Han säger att det handlar om ett första steg och att Finland är med för att kartlägga möjligheterna ett sådant initiativ medför.
Kaikkonen uppgav i går att Finland inte har en särskilt stark roll i samarbetet.
Den så kallade avsiktsförklaringen är inte juridiskt eller ekonomiskt bindande, enligt försvarsministeriet.
”Syftet med initiativet är att försnabba och underlätta anskaffningsprocesser gällande försvarsmateriel och att granska samarbetsmöjligheter” skriver ministeriet i ett pressmeddelande.
Enligt ministeriet kommer man överens om gemensamma anskaffningar skilt för sig.
Källor: Nato, Reuters, DW, Bloomberg