Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Politiker i Grankulla och Esbo vill dela ut gratis kondomer

Från 2015
kondom
Bild: Ludovic Di Orio

I Esbo och Grankulla har politiker lämnat in motioner om att unga ska få gratis preventivmedel av staden.

I Grankulla har Tapani Jääskeläinen (SDP) och Margit Peltovirta (Gröna) lagt in en motion där de föreslår att staden ska ge gratis preventivmedel till alla under 21 år.

Om allt går enligt planerna kommer Grankulla att erbjuda gratis preventivmedel till unga från och med årsskiftet.

Grankulla stad ger i dag gratis preventivmedel i 6 månader till alla under 20 år.

Både social- och hälsovårdsnämnden och Grankulla stadsfullmäktige har gett grönt ljus till fullmäktigemotionen. Om allt går enligt planerna kommer Grankulla att erbjuda gratis preventivmedel till unga från och med årsskiftet.

- Grankulla är en så liten stad att det inte kommer att innebära oöverkomliga summor för stadens del. Samtidigt kan vi undvika till exempel oönskade tonårsgraviditeter, säger överläkare Pia Höglund vid Grankulla hälsocentral.

Esbopolitiker vill dra gränsen vid 25 år

I Esbo lämnade Saara Hyrkkö (Gröna) in en motion där hon föreslår att Esbo stad borde ge gratis preventivmedel till alla som är under 25 år. Enligt motionen bör ungdomarna få både hormonella preventivmedel och kondomer av staden.

Ungdomspolitiker i Helsingfors föreslår också gratis preventivmedel

I Helsingfors har ungdomspolitiker föreslagit att unga som är under 25 år borde erbjudas både gratis p-piller och kondomer. Det är Helsingfors Unga Gröna, Vänsterunga och Helsingfors Centerunga som föreslår det här.