Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sämsta lagen i ettan nästa år faller ner till ettan – serien strax under fotbollsligan döps om: ”Svenska namnet är ännu oklart”

EIF:s Stanislav Efimov försöker runda några Gnistanspelare.
Bildtext Helsingforslaget Gnistan och Ekenäs IF möttes i herrettan i år. Efter nästa säsong kommer lagens nuvarande serienivå att byta namn.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Hela 14 lag från tvåan får fortsätta att kvala uppåt nästa år efter att serielunken är färdigspelad. Bollförbundets reform i herrfotbollens seriesystem medför en säsong med många tillfälliga lösningar.

Från och med säsong 2024 är ettan den tredje högsta serienivån inom herrfotbollen. Det kommer då att finnas två serienivåer i stället för en mellan fotbollsligan och tvåan.

Bollförbundet har nu beslutat om namnen på de olika serierna: den nya tredje högsta serien kommer att heta ettan. Den näst högsta nivån i riket har döpts om till Ykkösliiga på finska, ungefär ”första ligan” på svenska.

”Det svenska namnet för den nya serien har vi ännu i detta skede inte beslutat om. Sannolikt kommer vi att ta namnet ganska direkt från den finska versionen”, svarade bollförbundets utvecklingschef Tomi Leivo-Jokimäki per mejl på Yle Sportens fråga på torsdag.

Han betonar att beslutet är färskt och gäller från 2024, men att en snabb lösning på namnfrågan är tanken.

Många om budet 2023

I väntan på reformen kommer nästa säsong att bli en övergångsperiod. Säsongen 2023 påverkas främst lagen i tvåan av den kommande reformen.

Enligt bollförbundets skiss är de fem främsta lagen från varje grupp i tvåan involverade i kampen om platser i högre serier följade säsong.

Grovt förenklat: Gruppseger garanterar att man får spela om avancemang till Ykkösliiga, medan de övriga inblandade tävlar om platser i ettan.

De lag som hålls kvar i ettan 2023 eller flyttas ner från fotbollsligan, kommer alltså att spela i Ykkösliiga 2024. De tre sista lagen i ettan 2023 får däremot ta steget ner till ettan 2024.

Effekterna av seriereformen under nästa säsong
Placering i serien 2023Vad händer sen?
Hålls kvar i ettanSpelar i Ykkösliiga 2024
Flyttas ner från ettanSpelar i ettan 2024
Gruppvinnare eller bästa grupptvåa i tvåanSpelar om en ledig plats i Ykkösliiga 2024, de övriga lagen till ettan 2024
Nästbästa tvåa i tvåanDirektkvalificerad till ettan 2024
Tredjebästa tvåa i tvåan eller på plats 3–5 i sin gruppKvalar om fem platser i ettan 2024, resten av lagen till tvåan 2024

Ligakvalet behåller formatet

Reformerna har ingen strukturell inverkan på avancemanget till fotbollsligan. Vinnaren i den näst högsta serien tar steget upp, medan ett annat lag fortsättningsvis får kvala mot nästjumbon från ligan.

Jaro från Jakobstad slog nyss ut Ekenäs IF i första omgången av ligakvalet. I följande omgång möter Jaro TPS från Åbo, och vinnaren där får möta FC Lahti om en plats högst uppe. KTP från Kotka är som seriesegrare redan klart för avancemang.

Samma kvalsystem kommer alltså att tillämpas även under nästa säsong.

Diskussion om artikeln