Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Mikkonen till Uutissuomalainen: Stängselbygge vid östgränsen inleds nästa år

Närbild på Krista Mikkonen som talar
Bildtext Inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna).
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) ska regeringen besluta om finansieringen av det planerade stängselbygget i slutet av november. Den uppskattade prislappen ligger på 139 miljoner euro.

Mikkonen säger i en intervju för nyhetstjänsten Uutissuomalainen att Inrikesministeriet kommer att föreslå extra budgetanslag på 139 miljoner euro för att bygga fysiska hinder längs östgränsen. Anslaget ska slås fast i den kompletterande budgeten som borde bli klar i november. Enligt Mikkonen skulle stängselbygget inledas nästa år.

Dessutom föreslås ett pilotbygge för att testa hela stängselfunktionen. Det bygget ska inledas ännu i år och kostar 6 miljoner euro. Pilotstängslet ska sättas upp någonstans på de livligare delarna av den sydöstra gränsavsnittet, säger Mikkonen till Uutissuomalainen.

Finland kan få stöd för övervakningsteknik

Överlag ska stängsel byggas vid så kallade kritiska områden. Mikkonen säger att det bland annat handlar om bebyggda ställen i gränsstationernas närområden.

Enligt Mikkonen är stöd från EU inte att vänta för själva stängselbygget, men däremot kan man få stöd för att installera övervakningsteknik.

Regeringen är mån om att få så brett stöd för stängslet som möjligt i riksdagen. Statsminister Sanna Marin (SDP) har bjudit oppositionspartierna till en gemensam diskussion i riksdagens utrymmen på tisdag för ändamålet.