Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SFP-politikern Vesa Hanski om det uppsökande ungdomsarbetet på svenska i Åbo: ”Läget är både bra och dåligt”

Uppdaterad 17.10.2022 10:32.
Vesa Hanski.
Bildtext Vesa Hanski är Svenska folkpartiets representant i kultur- och ungdomsnämnden i Åbo. Arkivbild.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

För tillfället finns inga planer på att göra ändringar i hur det svenskspråkiga ungdomsarbetet i Åbo arrangeras, säger Vesa Hanski som sitter i stadens kultur- och ungdomsnämnd.

Åbo stad har lyckats hyfsat bra med att lappa tomrummet som uppstod i det svenskspråkiga uppsökande ungdomsarbetet efter Kårkulla samkommuns uttåg vid årsskiftet 2020–2021.

Den bedömningen gör Vesa Hanski som är Svenska folkpartiets representant i Åbos kultur- och ungdomsnämnd.

– Läget är både bra och dåligt. Vi har en svenskspråkig ungdomsarbetare som jobbar uttryckligen med det här arbetet, men det är klart att det finns en viss sårbarhet i det hela när det bara finns en sådan arbetare. Det har framkommit nu, säger Hanski.

Uppsökande ungdomsarbete går ut på att försöka erbjuda unga en trygg vuxenkontakt och vid behov leda de unga till sådana hjälptjänster som de behöver.

När Kårkulla samkommun lade ned sin ungdomsverksamhet Troja för cirka två år sedan tog Åbo stad över det uppsökande ungdomsarbetet på svenska. Då blev det svenskspråkiga uppsökande ungdomsarbetet en del av samma organisation som det uppsökande ungdomsarbetet på finska.

Sedan dess har staden stärkt sina svenskspråkiga ungdomstjänster bland annat genom att anställa en uppsökande ungdomsarbetare med svenska som modersmål. För närvarande är hen ändå borta från arbetet.

Föreningen Luckan publicerade nyligen en rapport om det svenskspråkiga ungdomsarbetet i Åbo. Rapportens författare, projektkoordinator Jannike Rosenholm, sade till Yle Åboland att hon ser en risk för att de svenskspråkiga ungdomstjänsterna är svåra att hitta när de ingår i samma helhet om ungdomstjänsterna på finska.

Jannike Rosenholm i Luckans lokaler i Åbo den 10.10.2022.

Åbos ungdomsarbete på svenska är sårbart – rapport föreslår särskild enhet för svenskspråkiga tjänster

Nedläggningen av Kårkullas ungdomsverksamhet Troja ledde till en försämring i det svenskspråkiga ungdomsarbetet i Åbo, anser föreningen Luckans projektkoordinator. För närvarande har Åbo en uppsökande ungdomsarbetare med svenska som modersmål.

Vesa Hanski säger att staden eventuellt har misslyckats med att marknadsföra de svenskspråkiga tjänsterna för ungdomarna.

– Jag vet att det finns sådana ungdomsarbetare inom Åbo stad som kan båda språken. Men det är oroväckande om det är så att ungdomarna inte hittar eller styrs dit utan blir flytande någonstans.

För tillfället finns inga planer på att göra ändringar i hur det svenskspråkiga ungdomsarbetet i Åbo arrangeras, säger Hanski. I framtiden kunde ett alternativ vara att åter låta en utomstående aktör sköta den svenskspråkiga ungdomsverksamheten, men enligt Hanski är det inte aktuellt i nuläget.

– Det kan vara en möjlighet i framtiden, men nu ska vi se till att få det här nuvarande systemet att fungera på bästa möjliga sätt.

Vesa Hanski: "Åbo har eventuellt misslyckats med att marknadsföra de svenskspråkiga tjänsterna för ungdomarna"

6:50

Diskussion om artikeln