Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Granskningskommittén: Donald Trump kallas att vittna under ed

Uppdaterad 14.10.2022 00:16.
Donald Trump talar.
Bildtext Bedömare anser det vara osannolikt att Trump kommer infinna sig för förhör. Arkivbild.
Bild: Adam Davis / EPA

Representanthusets granskningskommitté som utreder attacken mot Kapitolium den 6 januari 2021 levererade en nyhetsbomb i slutet av den tv-sända utfrågningen: Nu kallar kommittén den tidigare presidenten Donald Trump att vittna under ed.

Trump var den centrala orsaken till stormningen av Kapitolium, slår kommittén fast och kräver att expresidenten ska vittna under ed. Den så kallade 6 januari-kommittén godkände enhälligt en stämningsansökan.

– Inget av det här skulle ha hänt utan honom. Han var personligen involverad i allt, sa den republikanska kongressledamoten Liz Cheney som är vice ordförande i kommittén.

Att kalla Donald Trump till förhör beskrivs som extraordinär åtgärd, som tog amerikanska politiska bedömare på sängen.

Osannolikt att Trump infinner sig för förhör

Det anses ändå vara väldigt osannolikt att Trump infinner sig inför kommittén.

Elie Honig, tidigare federal åklagare säger till CNN att ifall Trump vägrar har kommittén olika möjligheter att inleda en rättslig process.

Att vägra följa kongressorder är enligt federal lag ett brott, men det krävs ett godkännande av representanthuset för att ärendet förs vidare till justitieministeriet och justitieminister Merrick Garland som har befogenhet att väcka åtal.

Mycket pekar ändå på republikanerna återtar makten i representanthuset efter mellanårsvalet i november, vilket kunde betyda att en eventuell rättsprocess rinner ut i sanden. I synnerhet när Trump väntas förhala processen.

Om Trump mot förmodan skulle infinna sig är det möjligt att han låter bli att svara på frågorna med hänvisning till det Femte tillägget i USA:s konstitution som säger att anklagade inte behöver vittna mot sig själv.

Stämningen betraktas därför snarare som en symbolisk markering av granskningskommittén.

Om inte Trump är villig att ge sin version av händelserna blir kommitténs utredningar den bestående dokumentationen.

Nya bevis presenterades

Utfrågningarna om stormningen av Kapitolium återupptogs på torsdagen efter ett två och ett halv månaders uppehåll. Den TV-sända utfrågningen är den den sista inplanerade, med bara några veckor kvar till det amerikanska mellanårsvalet.

Det presenterades nya bevis och nytt material från stormningen av Kapitolium. Bland annat säkerhetstjänstens meddelanden som aldrig tidigare visats, där det framgår att extremistiska organisationer spelade en avgörande roll.

I meddelandena framgår bland annat att man redan flera veckor innan attacken planerade att skicka våldsamma grupper till Washington.

”De planerar bokstavligen att döda människor”, står det i ett tips till polismyndigheten Secret Service, som bland annat har ansvar för presidentens livvaktsskydd. Tipset mottogs över en vecka innan stormningen.

Redan den 26 december 2020 varnade Secret Service om att den högerextrema organisationen Proud Boys planerar att demonstrera i Washington den 6 januari, och att gruppens medlemmar skulle vara fler till antalet än poliskåren.

”Det kändes som lugnet före stormen”, skrev en av polismyndighetens agenter i en gruppchat.

Ny video visar Kongressens ledare som febrilt ber om hjälp

Kommittén kunde även presentera unikt videomaterial där kongressens ledare febrilt ringer efter hjälp samtidigt som attacken pågår.

Videon visar när Representanthusets talman Nancy Pelosi och Senatens demokratiska ledare Chuck Schumer ringer granndelstaternas, Maryland och Virginias guvernörer och ber dem att skicka förstärkning.

– De bryter mot lagen på många olika sätt - efter att USA:s president uppviglat dem till detta, hör man en chockad Nancy Pelosi konstatera.

Kommittén har undersökt attacken i över ett år. Man har förhört över 1 000 vittnen och samlat över miljon dokument. Kommittén väntas komma med sin rapport senare i höst.

Källor: AP, CNN,AFP, Reuters