Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa Elektriskas prishöjning träder i kraft: ”Vi hoppas kunna sänka priserna så snabbt som möjligt”

Man, klädd i blå kostym, ser in i kameran med allvarligt ansiktsuttryck. I bakgrunden sommargrönska.
Bildtext Vasa Elektriskas vd Stefan Damlin.
Bild: Johannes Björkqvist /Yle

Vasa Elektriskas höjda priser träder i kraft nu på lördag. Nästa gång man tar ett beslut om priserna blir i mitten av november.

Vasa Elektriska höjer priset till 29,90 cent per kilowattimme den 15 oktober, alltså på lördag.

Vasa stads koncernsektion kom i september med ett direktiv att Vasa Elektriska i mån av möjlighet ska göra prishöjningen skäligare.

Vasa Elektriskas vd Stefan Damlin säger att man undersöker alla möjligheter för att kunna uppfylla koncernsektionens önskan.

- Vi hoppas att vi hittar en lösning, så att vi kan sänka priserna så snabbt som möjligt. Om det här var en enkel sak skulle det redan ha löst sig, säger Damlin.

Damlin menar att Olkiluoto 3 är i en nyckelposition. Han hoppas att Vasa Elektriska i mitten av november kan ge besked om priserna för slutet av året och möjligen också för början av 2023.

- I det skedet har Olkiluoto 3 hunnit visa vad det går för. Det är också viktigt att säkra den egna verksamheten, speciellt nu när elbolag går under på grund av det svåra läget.

Elförbrukningen i Finland minskade med 13,5 procent under hösten, jämfört med ifjol. På Vasa elnäts område minskade förbrukningen med 7-8 procent i september.

Något som Damlin ser som en bra sak.

- Det betyder att vi i Finland undviker dyrt fossilt bränsle och sett till helheten håller det priserna på en lägre nivå.

Texten är en översättning av Vaasan Sähkön korotetut hinnat tulevat voimaan lauantaina – loppuvuodesta toivotaan tietoja marraskuun puolivälissä, av Merja Siirilä.