Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Friska personer under 60 år behöver inte en fjärde dos med coronavaccin – ”ingen nytta med det”

Bild tagen in genom en öppen dörr mot en gympasal. På dörren finns en lapp där det står vaccination. I rummet finns stolar på rad. En kvinna i munskydd går förbi dörren.
Bildtext THL anser det inte vara vettigt att vaccinera personer i arbetsför ålder en fjärde gång.
Bild: Mira Bäck / Yle

Institutet för hälsa och välfärd (THL) är inte mottaglig för arbetsmarknadsorganisationernas förslag om att även personer utan grundsjukdomar som är under 60 år ska erbjudas en fjärde dos med coronavaccin.

Finlands näringsliv EK och Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC föreslog tidigare i veckan att man ska ge en fjärde dos coronavaccin till personer i arbetsför ålder.

Förslaget motiverades bland annat med att det skulle minska sjukfrånvaron.

I nuläget rekommenderar THL en fjärde dos för personer som är 60–64 år.

Personer över 65 år rekommenderas ytterligare en boosterdos, alltså fem doser, liksom också personer över 18 år som hör till medicinska riskgrupper och personer över 12 år med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Rekommendationen just nu är att alla som fyllt 18 år och alla i åldern 12–17 år som tillhör en riskgrupp ska ta tre vaccindoser, och THL är inte i färd med att ändra på det.

Nohynek: Ingen nytta med en fjärde spruta för personer i arbetsför ålder

Överläkare Hanna Nohynek motiverar rekommendationen om endast tre doser med att personer upp till 59 år, som inte hör till medicinsk riskgrupp, inte har någon nytta av en fjärde vaccindos.

Enligt Nohynek är det inte vettigt att vaccinera människor vars skydd fortfarande är bra och som har bra motståndskraft mot att insjukna allvarligt i covid-19.

Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) uppdaterade coronavaccinationsstrategin 22.6.2022. Enligt strategin är målet med vaccinationerna att hålla samhället öppet, trygga tillräcklig hälso- och sjukvårdskapacitet och minska särskilt allvarlig coronavirussjukdom.

Källa: STT