Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lugnet före stormen – Robert Helenius är i en bubbla inför söndagens supermatch: ”Stänger ut allt”

Från 2022
Robert Helenius möter Deontay Wilder på söndagsmorgonen finsk tid. - Spela upp på Arenan

Robert Helenius står inför sin största utmaning i karriären. Matchen mot den förre världsmästaren Deontay Wilder kan avgöra om han någonsin får gå en stor titelmatch i proffsboxningens tungviktsklass.

Den 38-årige Helenius utstrålar lugn då Yle Urheilu får en pratstund med honom vid legendariska Gleason’s Gym i Brooklyn.

– Förberedelserna har gått mycket bra om man bortser från bullret i New York. Allt har gått fint, det finns inget att klaga på, säger han och småler.

Uppbådet i samband med presskonferensen är stort. Inte minst då amerikanen Deontay Wilder dyker upp. Helenius poängterar att han har varit med om snarlika tillfällen förr och stressas inte av den småkaotiska inramningen.

– Jag är bra på att stänga ut allt som finns runt omkring. Jag är i min egen lilla bubbla. Klar att sådana här tillfällen äter en del energi men jag har vant mig.

Robert Helenius intervjuas i New York.
Bildtext Robert Helenius blev omringad av reportrar under presskonferensen.
Bild: Jari Kärkkäinen / Yle

Tränaren: ”Robert är i sitt livs form”

Robert Helenius två knockoutsegrar över polacken Adam Kownacki höjde rejält på hans status på tungviktsscenen, men han fick vänta ett år innan matchen mot Wilder blev verklighet.

– Jämför jag med min form med den jag varit i inför mina tidigare stora matcher så är jag i bästa möjliga form nu, säger Helenius.

Tränaren Johan Lindström är inne på samma linje.

– Robert är i sitt livs form. Hans senaste sparringmotståndare, Vladlyslav Sirenko, håller toppklass men Robert såg stark ut i träningspassen. Allt är redo. Nu måste Robert bara hitta rätt sinnesstämning inför matchen, säger Lindström till Yle Urheilu.

Ställs mot sin förre sparringpartner

Helenius får finna sig i att slå ur underläge på söndagsmorgonen finsk tid. Wilder var världsmästare från 2015 till 2020 men tappade sin titel då han knockades av Tyson Fury. Returmötet i fjol slutade också i en knockoutseger för Fury.

Helenius och Wilder känner varandra väl. Helenius har varit tre gånger och sparrat med Wilder i hans hemknutar i Alabama.

– Det blir en bra match. Robert är en duktig boxare. Vi har båda ett krigarhjärta och vi backar inte från utmaningar, säger Wilder.

Deontay Wilder skuggboxas.
Bildtext Deontay Wilder är revanschsugen efter två raka förluster.
Bild: Jari Kärkkäinen / Yle

Wilder har en exceptionell kapacitet att knocka sin motståndare. Han har en spektakulär och säregen stil att boxas, medan Helenius teknik är avsevärt mer traditionell.

– Tidigare har vi bara lite pucklat på varandra. Det kommer att vara en elektrisk stämning då jag äntligen stiger in i ringen med honom på allvar. Må bästa man vinna, säger Wilder.

Helenius och Wilders matchstatistik
Bildtext Robert Helenius och Deontay Wilders matchstatistik.

Diskussion om artikeln