Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finansminister Kwarteng avbröt USA-resa – Truss väntas meddela om fler u-svängar i budgeten, Kwarteng kan få gå

Uppdaterad 14.10.2022 13:45.
En kvinna i röd klänning (Liz Truss) och en man i kostym (Kwasi Kwarteng).
Bildtext Premiärminister Liz Truss väntas meddela om nya u-svängar i minibudgeten senare under fredagen.
Bild: AOP

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng har avbrutit sin resa i Washington och rest hem i förtid. Enligt rapporter kommer Liz Truss att meddela om en ytterligare u-sväng i budgeten, det finns också rapporter om att Kwarteng kan få sparken.

Liz Truss kommer klockan 16 finsk tid att meddela om förändringar i den så kallade minibudgeten. Enligt the Times kommer man att meddela att planer på att frysa företagsskatten kommer att tas tillbaka.

Tidningen rapporterar också om att det finns uppgifter om att finansministern skulle få gå efter kaoset med tilläggsbudgeten.

– Jag har fått höra att Kwasi Kwarteng kommer att sparkas som finansminister samtidigt som Liz Truss planerar att ta tillbaka minibudgeten, skriver Steven Swinford, politisk redaktör på the Times på Twitter.

Enligt Swinford är det oklart vem som skulle ersätta Kwarteng.

Kwarteng har tillbringat två dagar på internationella valutafondens årliga möte, men han avbröt resan i förtid och flög hem till Storbritannien redan på fredag.

– Han är på väg tillbaka. Han har deltagit i flera framgångsrika möten och nu återvänder han för att fortsätta arbetet med budgetramarna som ska vara klara den sista oktober, sa en talesman för Finansministeriet till AFP.

Samtidigt kommer rapporter om att delar av det konservativa partiet vill ersätta premiärminister Liz Truss regering.

Brittiska medier rapporterar att Kwarteng genast kommer att träffa premiärminister Liz Truss för att diskutera fler förändringar i den tilläggsbudget som offentliggjordes i slutet av september. Truss ska ha inhiberat flera möten för att kunna stanna i London och koncentrera sig på budgetkrisen.

Truss och Kwarteng tvingades redan tidigare backa när det gäller skattelättnader för dem som tjänar mest.

En man bredvid en bil.
Bildtext Finansminister Kwasi Kwarteng på väg till Downing Street.
Bild: Peter MacDiarmid / AOP

Mediekällor: En del vill ersätta Truss

Samtidigt kommer rapporter om att missnöjet med Kwarteng och Truss regering överlag växer inom det konservativa partiet.

Enligt the Times skulle en del av det Konservativa partiet för tillfället diskutera möjligheten att ersätta Truss med antingen Rishi Sunak eller Penny Mordaunt, som förlorade mot henne i det interna valet av premiärminister.

Tidigare kulturminister Nadine Dorries säger ändå att någon sådan komplott inte är i görningen. Att genomföra en sådan plan skulle vara att stjälpa demokratin, enligt henne.

– De som vill ersätta Truss stöder Sunak. De är irriterade över att Boris Johnson tvingades avgå och de kommer att fortsätta tills de får sin vilja igenom, säger hon.

Liz Truss budgetfiasko står Storbritannien dyrt

15:39

Dorries har ändå tidigare sagt att den nya premiärministern och hennes regering inte har något mandat från folket att ändra på den politik som partiet lovade att följa i partiprogrammet 2019.

Det är bara tre veckor sen den nya tilläggsbudgeten, eller minibudgeten, som inkluderade stora skattelättnader offentliggjordes och skapade kaos på marknaden.

Pundet dalade till rekordlåga nivåer, som värst låg pundets värde på 1,03 mot dollarn, det lägsta sedan början av 80-talet.


Brittiska centralbanken Bank of England var tvungen att träda in med stödköp för att hålla värdet flytande

Truss regering historiskt turbulent

– Förtroendet för Liz Truss har självklart fått sig en törn, säger lord William Hague, tidigare partiledare för det konservativa partiet.

Han säger till BBC att han aldrig sett något liknande som den turbulens som hittills kantat Liz Truss regering.

– Visst har andra tidigare budgetar orsakat stora känslor och chock, men ingen budget har tidigare orsakat lika stor turbulens på finansmarknaden som finansminister Kwasi Kwartengs minibudget, säger Hague.

Inom regeringen försöker man få det att verka som att det är helt ordinärt att Kwarteng återvänder tidigare från IMF-mötet.

– Det är inte ovanligt att återvända en dag tidigare från ett internationellt besök, sa handelsminister Greg Hand.

Vad kommer nu att hända med Kwarteng? En källa nära premiärminister Truss säger att premiärministern anser att Kwarteng gör ett utmärkt jobb och att de två kommer att fortsätta med arbetet kring minibudgeten.

Finansminister Kwarteng har också det lägsta stödet på nästan 50 år, visar en undersökning som marknadsundersökningsföretaget Ipsos har gjort för the Evening Standard.

65 procent av dem som svarade på undersökningen var missnöjda med Kwarteng, medan bara 12 procent var nöjda.

Källor: AFP, BBC, the Guardian, Reuters.