Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

JK om Marins planer på att delta i Slush: Viktigt att opartiskheten inte äventyras

Statsminister Sanna Marin i riksdagens plenisal den 14 oktober 2022.
Bildtext Statsminister Sanna Marin deltar i riksdagens plenum den 14 oktober 2022.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Justitiekansler Tuomas Pöysti har träffat statsminister Sanna Marin (SDP) för att diskutera juridiska aspekter kring hennes planer på att tala vid företagsmässan Slush i Helsingfors i november.

Enligt förhandsuppgifter skulle Marin delta i ett evenemang tillsammans med en representant för det företag där statsministerns man arbetar.

I samband med träffen med Marin överlämnade justitiekanslern ett utlåtande där han påminner om att statsrådets medlemmar ska undvika situationer där en minister verkar i ett visst företags intresse. Ministrarna ska också i övrigt se till att agera på ett jämlikt och opartiskt sätt.

Vad gäller ministrars makar ska frågan om jäv på grund av makens eller makans innehav eller anställning bedömas från fall till fall.

”Det centrala är att förtroendet för ministerns opartiskhet inte äventyras”, står det i ställningstagandet.

Pöysti konstaterar att justitiekanslern inte har som uppgift att i detalj ta ställning till huruvida en minister ska få delta i ett enskilt evenemang.

Ministrarna ska enligt ställningstagandet i första hand själva utvärdera sin verksamhet så att det inte uppstår situationer med jäv.