Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tyck om de unga och skapa förtroende – Ingåbon Benny Uhlenius ger tips till vuxna som rör sig ute bland ungdomar på kvällar och nätter

Man med långt skägg sitter på en trappa till en snickarverkstad.
Bildtext Benny Uhlenius har lång erfarenhet av att jobba med ungdomar och missbrukare på olika håll i södra Finland.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det är viktigt att vuxna som rör sig ute bland unga tycker om ungdomarna och skapar ett bra förhållande till dem. Det poängterar Ingåbon Benny Uhlenius som gärna skulle se ett nytt sätt att arbeta med unga i Ingå.

Uhlenius, som är socionom till utbildningen, har tidigare jobbat med både missbrukare och ungdomar som behöver mycket stöd. Han är numera pensionär och bor sedan många år tillbaka i ett gammalt släkttorp i Fagervik.

I Ingå har debatten gått het om ungdomar som under de senaste månaderna har fört oljud, krossat fönster, klottrat och skadat räcken. Det uppstod en livlig diskussion om en lokal frivillig grupp efter att några ungdomar var missnöjda med hur de bemöttes.

Benny Uhlenius föreslår nu ett nytt tänkesätt för att kunna skapa förtroende mellan ungdomar och vuxna bland annat i Ingå.

– Det allra viktigaste är att man inte ska försöka ändra på ungdomarna utan att man ska försöka utveckla sig själv. Det största misstaget man kan göra är att tänka att man själv är färdig och sedan går och förändrar andra.

Uhlenius betonar att det handlar om att de vuxna jobbar med sig själva och utvecklas för att helt enkelt kunna skapa ett bra förhållande till ungdomarna.

– Om man inte har ett bra förhållande till den andra människan så händer nog ingenting.

Man med långt skägg sitter på en trappa till en snickarverkstad.
Bildtext Benny Uhlenius utanför sin verkstad vid släkttorpet i Fagervik där han bor.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det är också viktigt att tänka på att ungdomar inte alltid lyssnar på vad andra säger. Det handlar först och främst om att skapa förtroende och här har de egna tankarna en väldigt stor betydelse, enligt Uhlenius.

– Det har en stor betydelse hur man ser på andra människor om man vill skapa ett förhållande. Det är viktigt att man följer med sig själv hur man tänker om den andra på ett metaplan.

Uhlenius förklarar att människor när de blir bekanta med varandra försöker lista ut vad den andra tycker och tänker:

– Tycker den andra om mig eller inte?

Om de vuxna som rör sig ute bland unga på kvällarna ser ungdomarna som ett problem, inte tycker om dem och är stränga och kontrollerande går det inte heller att skapa ett gott förhållande till dem. Uhlenius förespråkar i stället ett annat tillvägagångssätt:

– Det är att man tycker jättemycket om de här unga och bryr sig om dem.

”Bli inte arg på ungdomarna”

För att få till stånd någon förändring är det viktigt att tycka och bry sig om de unga och att inte ha inställningen att ungdomar är någonting man ska bli arg på, säger Benny Uhlenius.

Han har själv erfarenhet av en förening i Vichtis som heter Yöjalka (på svenska ungefär Nattfoten). Där har vuxna i 30 års tid frivilligt jobbat med ungdomar.

De frivilliga vuxna får utbildning i hur de ska bete sig i olika situationer. Det kan handla om hur långt deras eget ansvarsområde sträcker sig och när de till exempel borde ringa efter ambulans.

Om vikten av att kommunicera - så gör man frivilligpatruller rätt

15:50

De satsar på att få god kontakt med de unga och att skapa ett förtroende till dem.

– Det är lite som när man sitter hemma vid matbordet och pratar med sina barn. Man går ju inte ut på sociala medier och berättat vad man talat om och hur man uppfostrar sina barn. Det ska kännas tryggt att prata.

För att de unga ska känna sig trygga är det viktigt att de vuxna på stan eller i byn inte öppet basunerar ut det de får veta. De ska inte kontakta ungdomarnas föräldrar efter att de har stött på unga som kanske har druckit för mycket eller betett sig dåligt. Då finns det inte längre ett förtroende.

– Det är väldigt viktigt att man inte skvallrar, för man är den vuxna trygga punkten i stan på natten.

Benny Uhlenius tycker att det skulle vara jätteintressant om Ingå skulle kunna bygga upp en ny modell för vuxna på byn och han bidrar gärna med den kunskap han har. Han föreslår att Ingå skulle kunna bli en föregångare för hur man på ett nytt sätt börjar arbeta med ungdomar genom att skapa ett gott förhållande till dem.

Polisen: Sällan problem med frivilliga grupper

Kommissarie Markus Ramstedt från Raseborgspolisen är positivt inställd till att invånare använder sin fritid för att se till att samhället är säkrare.

– Min uppfattning är att det sällan uppstår problem när det gäller frivilliga patruller som rör sig på stan, konstaterar han.

Ramstedt menar att risken för att någon överskrider sina befogenheter då den patrullerar inte är större än i andra fall då folk ingriper i olika situationer.

– Det är viktigt att känna till var gränserna går enligt lagen. Tvångsmedelslagen ger alla rätt att ingripa i vissa situationer och bara för att man startar en grupp får man inte mera rättigheter.

Om man ingriper i en situation är det bra att man klargör vilken roll man har. I annat fall finns det en risk att folk upplever att man tillhör någon myndighet.

Polis ler in i kameran
Bildtext Kommissarie Markus Ramstedt betonar att det är viktigt att veta var gränsen för befogenheterna går.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Man ska också tänka på den egna säkerheten om man ingriper i en situation.

– Det är önskvärt att det finns mera ögon på stan. Men då det händer något ska informationen gå till polisen, som sen kan sköta ingripandet, säger Markus Ramstedt.

Hur snabbt polisen hinner till platsen efter att man har larmat dem kan däremot variera. Det beror på var larmpatrullen råkar finnas just då, säger Markus Ramstedt.

– Den allmänna åsikten är säkert att polisen borde vara mera närvarande och det är också polisens åsikt. Vi borde ha mera resurser.

Samtidigt påpekar han att polisens närvaro i Västnyland inte har förändrats märkbart de senaste tio åren.

– Så en ökad polisnärvaro löser inte alla problem, säger han.

Helena von Alfthan intervjuade kommissarie Markus Ramstedt.

Diskussion om artikeln