Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lite lägre elräkningar för Sibbobor i vinter – Sibbo Energis kunder slipper betala grundavgiften för elöverföring

Elledningar i Madrid i Spanien den 30 augusti 2022.
Bildtext Sibbo Energi kan minska kundernas räkningar eftersom stamnätsbolaget Fingrid meddelat att de inte kräver elbolagen på alla betalningar. Arkivbild.
Bild: Luis Millan / EPA

Sibbo- och Kervobor kommer att ha lite lägre elräkning än beräknat i vinter.

Kervo Energi och dotterbolaget Sibbo Energi meddelar att deras kunder inte behöver betala grundavgiften för elöverföring i december, januari och februari. Elöverföringsprislistan för Sibbo finns här. Beroende på hurdant avtal man har blir räkningen mellan 9 och 106 euro billigare per månad.

Bakgrunden till att Kervo Energi och Sibbo Energi skippar elöverföringsavgiften är stamnätsbolaget Fingrids beslut från i onsdags. Då meddelade Fingrid att man inte kommer att kräva elbolagen på stamnätsavgifter under fyra månader.

”Vi kommer att överföra våra inbesparingar från de borttagna stamnätsavgifterna direkt till våra kunders räkningar genom att ta bort grundavgifterna. Det finns behov för det just nu när elens försäljningspris har stigit kraftigt”, säger Kervo Energis vd Jussi Lehto i ett pressmeddelande.

Kunderna behöver inte göra något, prissänkningen träder automatiskt i kraft för räkningarna i december, januari och februari.

Borgå Energis vd Måns Holmberg säger att man inte har liknande planer i Borgå.

– Stamnätsavgifterna är en liten del av kostnadsmassan och dess inverkan på kundens kostnader är väldigt liten, säger Holmberg.

Yle Östnyland har också försökt nå Kymmenedalens el.

Diskussion om artikeln