Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finansminister Kwasi Kwarteng har fått sparken – minibudgeten var för radikal för marknaden, sa Liz Truss under presskonferens

Uppdaterad 14.10.2022 17:10.
Liz Truss håller tal.
Bildtext Liz Truss på presskonferens på fredagen.
Bild: Yle

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng har fått sparken. Han bekräftar själv på Twitter att premiärminister Liz Truss bett honom att lämna posten.

Uppgifterna kommer efter att Kwarteng i dag i all hast återvände från ett möte i Washington och åkte direkt till Downing Street för att träffa premiärminister Liz Truss. Kwarteng har själv bekräftat att han avgår som finansminister efter att Truss bett honom lämna posten.

– När du bad mig att ta posten som finansminister gjorde jag det, trots att jag var fullt medveten om att situationen vi stod inför var otroligt svår, att vi måste handskas med stigande räntor och bränslepriser globalt, skriver Kwarteng.

Kwarteng vidhåller att skattesänkningar och tillväxten är rätt väg att gå om Storbritannien ska kunna lyckas ta sig ur den svåra situationen.

Det är nu också klart att den tidigare utrikesministern Jeremy Hunt tar över posten som finansminister efter Kwarteng. Jeremy Hunt har tidigare ingått i både David Camerons och Theresa Mays regeringar.

Truss meddelade om ändringar i företagsskatten

Truss regering har fått mycket kritik efter att tilläggsbudgeten offentliggjordes för tre veckor sedan.

Truss och Kwarteng tvingades redan tidigare backa när det gäller skattelättnader för dem som tjänar mest.

Under en presskonferens klockan 16.30 finsk tid meddelade Truss att planerna på att frysa företagsskatten kommer att tas tillbaka. Enligt Truss kan man på det här sättet spara 18 miljarder pund årligen.

– Jag träffade den tidigare finansministern i dag och jag är väldigt ledsen att mista honom, sa Truss under presskonferensen.

Enligt Truss kommer den nya finansministern Jeremy Hunt att fortsätta med Kwartengs tilläggsbudget och korrigera och göra den klar under oktober månad.

Truss säger att den budget Kwarteng kom med för tre veckor sedan helt enkelt var för radikal för marknaden.

Under presskonferensen fick Truss många frågor av journalister som undrade hur hon kan sitta kvar på sin post medan Kwarteng, som förde hennes politik, får gå.

– Min prioritet är att ge mitt land den ekonomiska stabilitet vi behöver. Men de löften jag gav om skattelättnader och tillväxt står ändå kvar, men just nu behövs stabilitet mer, svarade hon.

Stödet för både Truss regering och Kwarteng har dalat sedan tilläggsbudgeten offentliggjordes och orsakade kaos på finansmarknaden.

Pundet dalade till rekordlåga nivåer, som värst låg pundets värde på 1,03 mot dollarn, det lägsta sedan början av 1980-talet. Brittiska centralbanken Bank of England var tvungen att träda in med stödköp för att hålla värdet flytande.

Nu ser det alltså ut som om Kwarteng kommer att få bära hundhuvudet för den radikala så kallade minibudgeten.

Grupp inom Tories kräver att Truss avgår

En grupp inom det konservativa partiet har enligt BBC beslutat att offentligt be premiärminister Liz Truss att avgå efter att hon sparkat Kwasi Kwarteng.

Gruppen som består av inflytelserika ledamöter inom partiet planerar att komma med ett offentligt uttalande nästa vecka.

En av personerna involverade i diskussionerna berättade för BBC att gruppen består av seriösa personer och att det kommer att vara svårt för premiärministern att sitta kvar.

I gruppen finns bland annat tidigare ministrar som anser att premiärministern inte kan sitta kvar eftersom Kwarteng hela tiden följde Truss politik.

– Truss använde skattelättnaderna för att göra kampanj. Hon vann det konservativa partiets röster på basis av det här programmet. Det är absurt att hon nu skyller på Kwasi, säger en källa inom gruppen.

Enligt källan gjorde Truss ett misstag om hon trodde att Kwarteng inte hade någon politisk bas inom partiet.

– Folk gillar Kwasi. Han är vänlig, han är ärlig. Kanske lite för ärlig. Kanske det är hans problem, sa källan.

En kvinna i röd klänning (Liz Truss) och en man i kostym (Kwasi Kwarteng).

Finansminister Kwarteng avbröt USA-resa – Truss väntas meddela om fler u-svängar i budgeten, Kwarteng kan få gå

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng har avbrutit sin resa i Washington och rest hem i förtid. Enligt rapporter kommer Liz Truss att meddela om en ytterligare u-sväng i budgeten, det finns också rapporter om att Kwarteng kan få sparken.

Källor: BBC, Reuters

15:23- Artikeln har uppdaterats med Kwasi Kwartengs bekräftelse på att han lämnar posten.

16:04 - Artikeln har uppdaterats med ett stycke om att en grupp anser att Truss ska avgå.

Artikeln uppdaterad efter Liz Truss presskonferens.