Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen sade ja till stamvårdande vargjakt – dessutom får jägare börja äta vitkindad gås

Från 2022
En varg bland blommor och växter i en skog.
Bild: Volodymyr Burdiak / Alamy/All Over Press

Riksdagen sade på fredagen ja till skyddsjakt på varg i hela landet. I bakgrunden finns ett medborgarinitiativ som ändå inte godkändes som sådant.

Riksdagens beslut är en smula krångligt. I praktiken handlar det om att flytta vargen från bilaga IV till V i EU:s habitatdirektiv i hela Finland. Då blir det möjligt med stamvårdande jakt.

För tillfället hör vargen till bilaga V bara i renskötselområden i norr.

Dessutom godkände riksdagen klämmar som ska göra det lättare att få skadebaserad dispens för att jaga varg. I nuläget har de långa besvärstiderna i praktiken omöjliggjort jakten.

– Jag är nöjd med besluten. På många orter i Finland och speciellt på västkusten finns det skräckexempel på vad vargarna har fått till stånd när de rivit fårhjordar. Det är hemska bilder som vi har fått se. Det här är en vardag som många tvingas genomlida, säger riksdagsledamoten Peter Östman (KD) som drivit frågan i många år.

Riksdagens beslut binder regeringen att jobba fram en ändring i habitatdirektivet för Finlands del och Östman ser det som fullt möjligt.

Besluten fattades med stor majoritet i riksdagen. De Gröna och fem ledamöter från Vänsterförbundet röstade mot, eftersom de ansåg att vargstammen ännu inte är tillräckligt stark. Det finns ungefär 300 vargar i Finland.

Vitkindad gås får bli mat

Riksdagen tog på fredagen ställning till två medborgarinitiativ som gällde jakt på varg och vitkindad gås. Inget av initiativen godkändes som sådana, men riksdagen vill göra det lättare att jaga båda arterna.

Riksdagen förutsätter att regeringen aktivt arbetar för att förändra EU:s fågeldirektiv så att jakt på vitkindad gås blir möjlig.

Dessutom beslöt riksdagen att naturskyddslagen ändras så att vitkindad gås som jagas med undantagslov ska kunna användas som föda.