Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler barn behöver tandvård under narkos – sämre förutsättningar och dåliga vanor syns i barnens tänder

Uppdaterad 17.10.2022 10:03.
En manlig tandläkare som står i ett behandlingsrum.
Bildtext Tandläkare Mikael Skogman menar att många föräldrar tror att deras barn klarar av att borsta tänderna själva, men de har enligt honom inte den motorik som krävs.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Allt fler barn har så allvarliga problem med sina tänder att de sövs ner för vård. Men de kan blir tvugna att vänta flera månader för att få anestesitandvård.

På Nya barnsjukhuset, som sköter anestesitandvården inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, har man sett en tydlig ökning i antalet barn som måste sövas ner för tandvård.

I Österbotten sköter Vasa centralsjukhus om tandvård under anestesi, och även där är vårdköerna långa.

Tandläkaren Mikael Skogman, som specialiserat sig på att vårda barn, säger att de flesta barn har ganska bra tänder. Men han möter också barn som har riktigt dåliga tänder.

I vissa fall är problemen så stora att barnen behöver tandvård under narkos. Men det är en sista åtgärd ifall det inte fungerar att vårda barnet på vanlig mottagning.

Dåliga förutsättningar och vanor syns på tänderna

Skogman säger att de barn som har stora problem med sina tänder består av två huvudgrupper, nämligen flyktingar och invandrare och infödda finländska barn med vanor som är dåliga för tänderna.

– Det finns barn som bott i flyktingläger där det varit brist på bra kost och kanske inte ens funnits tandborstar, säger Skogman.

En pappa berättade för honom att familjen bott i ett flyktingläger i Turkiet och enda maten som fanns att tillgå var mjöl och socker.

– Pappan visste att det inte var bra för tänderna, men han var tvungen att ta det som fanns för att barnet skulle överleva.

Den andra gruppen är barn som haft dåliga vanor, ätit mycket socker och slarvat med tandborstningen. Mikael Skogman säger att barn inte klarar av att sköta sina tänder på egen hand innan det går i ettan eller tvåan.

– Många föräldrar tror att barnen klarar tandborstningen själv, men de har helt enkelt inte den motorik som krävs. Det är samma motorik som man behöver för att skriva, och 4-åringar skriver inte så bra.

Tänderna
Bild: Mostphotos

Narkos är en sista utväg

Att vårda barns tänder under narkos är ändå en sista utväg. I första hand provar personalen med andra metoder. Det viktigaste är att bygga upp ett förtroende säger Skogman.

– En liten pojke sa till mig att ”en tandläkare aldrig får ljuga”, ljuger man så tappar barnet förtroendet för en.

På tandkliniken på Visasbacken i Jakobstad kan Mikael Skogman ge sina patienter både lugnande medicin och lustgas, eller en kombination av båda.

Ändå räcker de här åtgärderna inte alltid till och han blir tvungen att remittera sina patienter vidare till Vasa centralsjukhus.

– Om det krävs många behandlingar så är det bättre att barnet får sova medan tandläkaren kan göra alla ingrepp i lugn och ro. För även om man tar hjälp av lustgas eller lugnande medel så är det jobbigt för barnet.

Handlar det mycket om rädsla?

– Ja, och jag har upplevt att barnen är mera ”pito” i dag, mera överbeskyddade. Man låter inte barnen klara av svåra saker själva och det bottnar i en otrygghet hos föräldrarna. De litar inte på tandläkaren, inte på sig själva och inte på barnet. Jag brukar säga att jag uppfostrar ofta både barn och föräldrar här.

Mikael Skogman säger att man måste uppmuntra barnet att klara av svåra saker. Skogman hänvisar till psykologen Jari Simkkonen som sagt att barn behöver klara av tre svåra motgångar som barn för att bli en välbalanserad vuxen.

– Många gånger är tandläkarbesöket den svåraste upplevelsen som ett barn mött i den åldern. Det tänker man sällan på, men det är en stor grej att gå till tandläkaren för en 5-åring som inte varit med om något liknande förr.

Det finns också barn som glatt hoppar upp i tandläkarstolen utan några som helst förutfattade meningar, gapar, och tycker inte alls att det är några problem berättar Skogman.

Hur är det att vara tandläkare och ta emot ett barn med stort vårdbehov och stor ängslan?

– Det är ganska tungt mentalt många gånger. Det är inte roligt att vara den som orsakar smärta. Därför försöker vi göra det så smärtfritt som möjligt.

– Men å andra sidan är det en utmaning, och när det går bra får man en belöning. Det är nog ingen annan som får så många kramar som jag.

När situationen så kräver remitterar Skogman sina klienter till tandvård under anestesi. Patienterna placeras i viktighetsordning så att de mest akuta fallen inte måste vänta för länge.

Mycket brådskande fall får vård ganska snart, de mindre brådskande måste vänta upp till ett halvår.

– Det är ofta för länge eftersom karies i barns mjölktänder ofta framskrider snabbt.

Diskussion om artikeln