Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svenska teaterns skärm är sönder och teatern har inte råd att reparera den – ”Vi borde skrapa ihop en miljon euro för investeringar”

Uppdaterad 17.10.2022 08:21.
Ett stort vitt hus i en stad.
Bild: Yle/Nadine Mabinda

Teaterchef Joachim Thibblin säger att verksamheten löper på med hjälp av statsunderstöd efter publikbortfallet under pandemin. Men nu behövs mer pengar för ny utrustning.

Handlar det om cyberkonst då Svenska Teaterns skärm blinkar med olika konstiga tecken och färger? Eller är skylten bara sönder, undrar cybersäkerhetsexperten Mikko Hyppönen på Twitter.

Enligt Svenska Teatern är skärmen sönder och pengarna är slut för att reparera den. Teaterchef Joachim Thibblin säger att det finns pengar för den löpande verksamheten, men investeringar är en annan fråga.

– Ekonomin är stabil, men väldigt sårbar.

Thibblin säger att ekonomin går runt tack vare de statsstöd teatern fick efter coronapandemin, då biljettintäkterna minskade drastiskt.

– En ny skärm kostar 17 000 euro och vi har stora utmaningar med våra investeringar just nu. Under de kommande åren behöver Svenska Teatern behöver göra investeringar för totalt en miljon euro. Det är väldigt mycket pengar och det hänger ihop med att teaterhuset renoverades 2012 och nu börjar tekniken bli föråldrad eftersom den måste förnyas med ungefär tio års mellanrum.

En stor del av publiken har hittat tillbaka till teatern igen och vissa uppsättningar är slutsålda. Men teaterns musikalsatsning Mary Poppins, som har nypremiär nästa vecka, har fortfarande en del osålda platser för de kommande föreställningarna.

– Mary Poppins är en stor och kostsam produktion som verkar ha fallit mellan stolarna under coronaperioden.

Diskussion om artikeln