Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslaget gör ett kval utan resultatmål – Bundesligaspelaren Helander: "Hoppas på utdelning någon gång bland alla föryngringsprocesser"

Uppdaterad 15.10.2022 09:10.
Tränaren Ola Lindgren ger spelarna instruktioner på handbollslandslagets träningar.
Bildtext Huvudtränare Ola Lindgren leder unga finlänska landslaget i EM-kvalet. Miska Henriksson (till höger) deltog på träningen i Lojo.
Bild: Mikael Oivo / Yle

En stentuff match väntar det finländska herrlandslaget i handboll. Huvudtränare Ola Lindgren tonar ner snacket om seger mot Norge. Stöttepelaren Benjamin Helander hoppas på stabilitet i lagbyggandet.

Norge har nått final i två av de tre senaste upplagorna av handbolls-VM för herrar samt tog EM-brons 2020. På söndag ställs det norska laget mot Finland i en EM-kvalmatch i Vanda.

Finland hör till lättviktarna i grenen. Dessutom är landslaget åter igen inne i en föryngringsprocess så huvudtränare Ola Lindgren stack inte under stol med utgångsläget inför matchen.

– Det känns orättvist att tala om seger och poäng då vi möter ett lag som Norge. Vi ska i stället fokusera på det vi gör inne på planen och vilken attityd vi har i matchen, sa Ola Lindgren då Yle Sporten gästade landslagets träningar på Kisakallio idrottsinstitut i Lojo.

Har ni några vapen som ni kan rubba Norge med?

– Nej. Vi ska vara realistiska och ärliga. Det är så pass stor skillnad på lagen. Jag hoppas vi kan göra en bra match och uppnå dom små målen som vi sätter in före matchen. Att man hela tiden ser någon form av utvecklingen. Det är lite orättvist att tala om vinster eller poäng mot ett lag som Norge, slog Ola Lindgren fast.

Lindgren: Tålamod och försvararbete

Finland inledde kvalet borta i Novi Sad mot Serbien på onsdagen. Proffsspäckade hemmalaget var väntat hårda och vann med 34–24.

– Jag hoppas den sorten av motståndare hjälper oss att utveckla laget. Man får inte glömma att vi har ett otroligt ungt lag. Vi behöver mera tålamod och ska jobba hårt i defensiven. I individuell skicklighet är motståndarna på en helt annan nivå. Norge är ännu bättre.

Lindgren vill inte lägga några resultatmässiga mål på det pågående kvalet.

– Det viktiga är vad vi tar med från matcherna och hur vi kan utvecklas. Vi ska göra vårt bästa i 60 minuter. Motståndarna är mycket före i karriären än våra spelare, om av dem finns i Bundesligan.

Benjamin Helander på handbollslandslagets träning
Bildtext Benjamin Helander hör till de få namnstarka spelarna i den nuvarande landslagstruppen.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Stjärnan Helander tillhör det yngre gardet i Bundesliga

Benjamin Helander är en av de få finländska spelarna som håller till i tuffare serier.

Den 24-åriga Karissonen flyttade till Bundesligaklubben Rhein-Neckar Löwen i Mannheim inför den förra säsongen efter flera år i Sverige.

Kontrasten mellan toppserien, där yttern Helander hör till de yngsta, och det unga landslaget är tydligt.

– Jag har nog en större röst i landslaget, i klubblaget är allt ganska automatiserat och alla vet sin plats, konstaterade Benjamin Helander för Yle Sporten.

Landslaget kunde vara mer rutinerat

Många mer erfarna spelare har gett återbud för landslagsspel, vilket å sin sida bidragit till åldersstrukturen i laget. Mittbacken Max Granlund konstaterade efter Serbien-matchen att Finland troligen har det yngsta landslaget i världen.

Helander hoppas på att fler rutinerade spelare hölls kvar.

– Rent historiskt känns det som att landslaget föryngras väldigt ofta, många slutar eller blir skadade. Jag hoppas att vi någon gång också kan lyckas få utdelning. Med den här truppen tror jag vi kan göra det, sa han.

– Som finländskt landslag vill man kunna spela ute i Europa och ha de bästa tänkbara förutsättningarna. Med de alla bortfallen har vi det inte varje gång.

Har det alltid varit själklart för dig att ställa upp för landslaget?

– Ja. Det har inte varit några frågetecken, avslutade Benjamin Helander.

Yle sänder EM-kvalmatchen mellan Finland och Norge på söndag. Sändningen börjar klockan 15.50 och matchen inleds kl. 16.00.

Diskussion om artikeln