Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Robbie Coltrane är död – känd för rollen som Hagrid i filmerna om Harry Potter

Uppdaterad 19.10.2022 10:43.
Robbie Coltrane.
Bildtext Robbie Coltrane är känd för en rad roller.
Bild: Daniel Deme / EPA

Den skottske skådespelaren Robbie Coltrane har dött. Han blev 72 år gammal.

Coltrane gjorde en rad roller i både brittiska och amerikanska produktioner. En av de roller han är mest känd för är rollen som Rubeus Hagrid i filmerna om Harry Potter.

Hans agent Belinda Wright bekräftar att han dött.

”Min klient och vän Robbie Coltrane dog under fredagen den 14 oktober”, skriver Wright i ett uttalande.

Hon skriver också att rollen som Hagrid har fört med sig glädje till barn och vuxna världen över, och gett upphov till en strid ström av fanbrev. Enligt henne fick Coltrane fanbrev varje vecka i 20 år.

”Personligen kommer jag att minnas honom som en ihärdigt lojal klient. Förutom att han var en fantastisk skådespelare var han också intelligent och rolig och efter att i 40 år stolt fått vara hans agent kommer jag att sakna honom” skriver hon.

Rubeus Hagrid.
Bildtext Hagrid är halvjätte och skogvaktare på Hogwarts.
Bild: Warner Bros / Courtesy Everett Collection / AOP

Spelade i Bond och i serien Cracker

Han slog igenom i början av 1990-talet i rollen som Dr. Edward ”Fitz” Fitzgerald i serien Cracker. Serien sändes huvudsakligen mellan åren 1993–1995, men specialavsnitt gjordes både 1996 och 2006.

Coltrane spelade också den före detta KGB-agenten Valentin Zukovsky i Bondfilmerna Golden eye och Världen räcker inte till.

Han föddes i Rutherglen i närheten av Glasgow år 1950. Han döptes till Anthony Robert McMillan men bytte senare efternamn som en hyllning till jazzlegenden John Coltrane.

Robbie Coltrane blev 72 år gammal.

Källa: AFP, Reuters