Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Var segern över KuPS slutet på en era för Åland United? Styrelseordföranden medger: ”Börjar om från ruta ett”

Uppdaterad 15.10.2022 20:32.
Åland United firar cup-guld på Olympiastadion.
Bildtext Åland United vann cup-guld på Olympiastadion för knappt två veckor sedan. Nu hopar sig orosmolnen över lagets framtid.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

Åland United besegrade KuPS i Nationella ligan på lördag. Samtidigt kan det ha varit sista gången som hemmapubliken fick se sina cupmästare som ett topplag på länge. Ekonomin kan ställa till det.

En omgång återstår av Nationella ligan, men det står redan klart att KuPS kommer att ta guld och HJK slutar tvåa. Bronspengen är däremot fortfarande på spel.

Åland United leder fighten om tredjeplatsen mot PK-35 Vanda med två poäng inför sista omgången. United har vunnit nio av sina tolv senaste matcher. De tre övriga matcherna? Oavgjorda.

– Vi spelar den bästa fotbollen vi gjort den här säsongen, summerar sportchef Mikael Virta.

En stor orsak till det är att lagets utlandsförstärkningar hittat formen. Rebekka Frederiksen har etablerat sig på kanten av backlinjen, Margarida Sousa hör till mittfältets nycklar och Kit Loferski har hittat målformen.

– Och Jaqueline Hand är en av de bästa spelarna vi någonsin haft i Åland United, säger Virta.

”Ser ut att bli tuffare tider framöver”

Den här säsongen räcker det i bästa fall till en tredjeplats. Nästa säsong ska väl målsättningen då att vara att gå för guldet på nytt – kanske till och med tillsammans med vissa av spelarna som spelat på Åland i sommar?

Det får Mikael Virta inte kommentera. Han hänvisar alla frågor om klubbens ekonomiska läge vidare till styrelseordförande Conny Eklund.

– Förhandlingar pågår, men vi måste se över budgeten. Vilka våra resurser är och så, säger Eklund och fortsätter:

– Så som det ser ut just nu så ser det tuffare ut framöver. Det blir en stramare budget. De pengar vi fick för att vi vann ligan 2020 räckte inte längre. Vi måste gå tillbaka till ruta ett.

Lainey Burdett.
Bildtext Lainey Burdett har i sin tur etablerat sig som soklar målvaktsetta.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

Eklund vill inte ta ställning till exakt hur många utlandsförstärkningar Åland United kommer att ha råd med nästa säsong.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Vi är mitt i budgetarbetet just nu och vi vet ännu inte hur sponsorläget ser ut efter nyår. Deras kostnader har också stigit. Och vår publiksiffra har dalat.

Hur konkurrenskraftigt kommer Åland United att vara nästa säsong, på basis av hur det ser ut just nu?

– Vi siktar på att vara på den övre halvan av tabellen. Det är målsättningen. Sen får vi se hur långt det räcker. Vi har ju ändå lokala spelare på gång också. Långsiktigt ska målet vara att kunna konkurrera om medaljer, men jag kan inte svara på om vi kan göra det nästa år.

Olivia Ulenius poserar med pokalen för cup-finalens mest värdefulla spelare.
Bildtext Olivia Ulenius utsågs till cup-finalens mest värdefulla spelare.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

En av de lokala spelarna Eklund nämner är så klart Olivia Ulenius, som slagit igenom på ett imponerande sätt den här säsongen. 15-åringen valdes till månadens spelare efter att ha varit en av nyckelpjäserna bakom ålänningarnas segertåg i september.

Artikeln uppdaterad klockan 19.37 efter segern över KuPS.

Diskussion om artikeln