Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Västvärlden står enad, säger utrikesminister Haavisto: ”Vi måste göra det klart för Ryssland att svaret på kärnvapen skulle bli massivt”

Utrikesminister Haavisto: "Vi kommer reagera massivt om Ryssland använder kärnvapen" - Spela upp på Arenan

Frankrikes president har fått kritik för att ha sagt att Frankrike inte svarar med kärnvapen om Ryssland använder kärnvapen mot Ukraina. Finlands utrikesminister framhåller att varje kärnvapenland har sin egen doktrin.

Frankrikes president Emmanuel Macron har kritiserats för sitt uttalande om att Frankrike skulle undvika att använda kärnvapen om Ryssland använder kärnvapen mot Ukraina. Men utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) försäkrar att västvärlden fortfarande står enad i frågan om Ryssland.

I allmänhet spekulerar kärnvapenstater inte i när man skulle ta sina kärnvapen i bruk. Det är en del av kärnvapnens avskräckande effekt.

– Kärnvapen är vapen som enskilda stater har. Till exempel Nato har inte kärnvapen som Nato, utan det är USA, England och Frankrike som har kärnvapnen och de har förstås alla sina egna lärosatser, doktriner, om de situationer man kan använda kärnvapen i, säger Haavisto till Yle Uutiset.

Han betonar att det är ytterst viktigt att göra det klart för Ryssland att svaret skulle vara massivt om Ryssland gjorde sig skyldig till att använda kärnvapen.

Haavisto hoppas Ryssland agerar återhållsamt

Haavisto påpekar också att vapenteknologin har förändrats.

– I dagens vapenteknologi kanske avståndet mellan kärnvapen och konventionella vapen har minskat i och med att det finns modern vapenteknologi som inte är kärnteknologi men som är oerhört kraftfull.

Haavisto hoppas att Ryssland agerar återhållsamt i sin kärnvapenpolitik.

Han påpekar att den ryska kärnvapendoktrinen lär att man bara kan använda kärnvapen om hela statens existens är hotad.

Haavisto säger att Europeiska unionen har agerat rätt enhetligt under det ryska anfallet. Han tror att ytterligare sanktionspaket är att vänta eftersom Ryssland har slagit till mot civila mål.

Väntan på Sveriges nya regering

Av Natoländerna är det bara Turkiet och Unger som inte har ratificerat Finlands medlemskap i militäralliansen.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) träffade sina kollegor från Turkiet och Ungern tidigare i veckan i samband med Natos försvarsministermöte.

Kaikkonen konstaterade i Yles program Morgonettan på lördagsmorgonen att Ungern inte har lyft fram några problem, utan att ratificeringen tar sin tid eftersom det ungerska parlamentet har mycket arbete.

Turkiet betonade i sin tur det samarbete mot terrorism som man kom överens om i somras i ett trepartsavtal och som turkarna enligt Kaikkonen vill se konkreta exempel på.

Enligt utrikesminister Haavisto finns det planer på ett nytt trepartsmöte mellan tjänstemän från Finland, Sverige och Turkiet.

– Nu har vi väntat på att Sverige skulle få sin nya regering, så att vi kan komma överens om ett nytt trepartsmöte. Jag tror att Sveriges nya regering är väldigt positiv till Nato och säkert redo att påskynda ett svenskt medlemskap i Nato, men det kräver naturligtvis en samarbetspartner som har politiskt mandat av parlamentet.

Haavisto oroad över läget i Iran

Haavisto är oroad över situationen i Iran. I synnerhet i landets kurdområden och i huvudstaden Teheran har man demonstrerat efter en ung kvinnas död.

De iranska myndigheterna har slagit ner demonstrationerna med hårda tag.

– Situationen i Iran är ytterst oroväckande. Det har kommit uppgifter om att kring 200 demonstranter kan ha dött i demonstrationerna i övervåld från polis och säkerhetsmyndigheter, säger Haavisto.

Han väntar sig att EU:s utrikesministermöte på måndag inför tilläggssanktioner mot Iran.

– Det handlar ju om våld mot obeväpnade, försvarslösa demonstranter. Väldigt många av dem är flickor och kvinnor.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Ulkoministeri Haaviston mukaan lännen yhtenäisyys ei rakoile: ”Venäjälle tehtävä selväksi, että vastaus ydinaseen käyttöön olisi massiivinen” av Anne Orjala.