Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slutsålt och storskaligt då hundraåringen hyllades i Åbo – legendarerna på ärevarv innan TPS slog Ilves: ”Rysningar om och om igen”

Från 2022
Uppdaterad 15.10.2022 21:24.
TPS firar mål framför fansen.
Bildtext Jonne Tammela gav TPS festkväll ett perfekt avslut.
Bild: All Over Press

Legendarer i mängd och massor, festliga tal och fulla läktare. TPS firade 100 år med pompa och ståt, och slog till slut Ilves efter förlängning. HIFK-tränaren Ville Peltonen kände att hans lag blev rånade på ett mål i Raumo.

Fotbollssidan hade sina festligheter i somras. Nu var det hockeyns tur.

Matchstarten mellan TPS och Ilves försenades med en halvtimme då den anrika Åboföreningens 100-årsjubileum uppmärksammades.

Redan före ceremonin var det festligt värre då en stor drös klubblegendarer intog isen. Namn som Saku Koivu, Hannu Virta, Timo Nummelin, Kari Jalonen och Juhani Tamminen underhöll publiken med ett ärevarv.

Saku Koivu, Juhani Tamminen och Mikko Eloranta på isen.
Bildtext Saku Koivu, Juhani Tamminen och Mikko Eloranta var bara några av legendarerna på Åboisen.
Bild: Lehtikuva

Åbohallen var fullsmockad och fick bland annat se en 100-årsvimpel resas mot taket. Efter att Flottans Musikkår bjudit på Finlandia var det dags för match – som blev allt annat än en målfest.

– Det var rysningar i flera repriser. På ett sätt känns det underligt att få vara med där ute då det finns så många fantastiska spelare och lirare. Men jag är jättetacksam, säger Tomi Kallio till C More.

– Det här var en helt fantastisk tillställning. Historiens vingslag var tydliga – alla gamla TPS:are var här och hallen var full, myser tränaren Jussi Ahokas på presskonferensen.

Målvaktsrevansch

Trots målbristen var matchen inte precis tråkig. Det var chanser åt båda håll och fartfyllt hela vägen.

Avgörandet kom först i förlängningen. Ilves profilback Jyrki Jokipakka tappade pucken som siste man och Jonne Tammela säkrade två TPS-poäng genom att finta Marek Langhammer på kaffe.

– En helt fantastisk känsla att få göra målet i kväll. Stämningen var superb matchen igenom, säger Tammela till C More.

I hemmakassen fick Lassi Lehtinen en revansch. I går släppte förstakeepern in fyra mål på åtta skott i förlustmatchen mot Sport.

– I slutet av tredje perioden fick Ilves en del bra chanser då vi började klåpa. Lyckligtvis gjorde Lassi en toppmatch i målet, konstaterar Ahokas.

HIFK-matchstraff efter blodig huvudtackling

I Raumo visades HIFK-anfallaren Otto Karvinen ut efter en huvudtackling på Otto Somppi. Lukkoanfallaren fick göra ett besök i omklädningsrummet efter att ha knockats blodig.

– Jag hann inte se honom komma, och han träffade mig rakt i huvudet. Så mycket mer kan jag inte säga, jag har inte sett situationen, minns Somppi för C More.

Otto Somppi på isen med blodigt ansikte.
Bildtext Otto Somppi åkte på en blodig huvudsmäll.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

HIFK:s målvaktskritiker fick ytterligare vatten på sina kvarnar i kvällens match. Lukkos 1–0-mål kom efter att Harri Kainulainens lösa handledsskott styrts i mål från Roope Taponens plockhandske.

Det blev till slut en 2–0-hemmaseger efter att Anrei Hakulinen avgjort i tomt nät.

– Det här var den mest krävande matchen vi ställts inför den här säsongen, känner Lukkotränaren Marko Virtanen.

HIFK-kollegan Ville Peltonen valde att rikta fokus mot domarna. Gästerna dominerade i den tredje perioden, och fick ett mål bortdömt för hög klubba.

Ville Peltonen i snack med domarna.
Bildtext Domarna underkände Teemu Tallbergs mål – och kom med förklaringar som Ville Peltonen inte köpte.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Peltonen var arg på isen – och arg efteråt.

– Jag snackade redan med domarkontrollanten om situationen. Om man inte hittar något fel på målet i videogranskningen så tycker jag att målet ska godkännas.

– Alla gör vi misstag, men om de nu får kontrollera sina domslut så borde man ha råg i ryggen att erkänna missen och säga att det inte heller var nåt fel på målet, kräver Peltonen.

FM-ligan i ishockey

HPK–KooKoo 1–2 (0–1, 0–1, 1–0)
KalPa–JYP 5–2 (0–0, 1–1, 4–1)
Lukko–HIFK 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)
SaiPa–Kärpät 3–2 (0–0, 3–1, 0–1)
Ässät–Jukurit 1–0 (0–0,1–0, 0–0)
TPS–Ilves 1–0 efter förlängning (0–0, 0–0, 0–0, 1–0)

Diskussion om artikeln