Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Deontay Wilders högerslägga knockade Robert Helenius – finländaren fördes till sjukhus efter förlusten: ”Jag är okej”

Uppdaterad 16.10.2022 09:37.
Helenius ligger ner knockad av Wilder.
Bildtext Robert Helenius föll tungt i Brooklyn.
Bild: Lehtikuva

Storfavoriten levererade. Deontay Wilder gav ingen pardon till sin förre sparringpartner Robert Helenius. Amerikanen golvade Helenius i första ronden och från den smällen reste sig finländaren inte.

Förutsättningarna inför matchen var simpla. Wilder axlade favoritskapet, men Helenius kom till tungviktsdrabbningen med gott självförtroende efter sina tunga segrar över den meriterade polacken Adam Kownacki.

De två kombattanterna inledde matchen i Brooklyn passivt. De synade varandras kort i ett par minuter innan Helenius stod för ett par aggressiva slag mot kroppen.

Helenius offensiv i slutet av ronden blev ödesdiger. Wilder retirerade mot ringhörnet och finländaren såg sin chans. Båda två attackerade samtidigt men Wilder var snabbare och fick in en fullträff med en rak höger.

Saken var klar. Wilder vann på knockout.

Helenius knockas av Wilder.
Bildtext Wilders raka höger avgjorde drabbningen.
Bild: Lehtikuva

Helenius fördes till sjukhus

Helenius låg däckad i en lång stund och fick tillsyn av medicinsk personal. Han kunde ändå gå till omklädningsrummet på egna ben och han hade en ispåse på nacken.

Han fördes ändå till ett närliggande sjukhus för ytterligare kontroller. Finländarens team valde att inte ge några intervjuer efter förlusten.

Drygt två timmar efter matchen kom Helenius själv med lugnande besked i ett inlägg på Instagram.

”Ett stort tack för all kärlek och support. Jag är okej efter en kontroll på sjukhuset”, skriver Helenius.

Wilder: ”Jag hade respekt för Helenius”

Wilder och Helenius har sparrat med varandra flera gånger i amerikanens hemknutar i Alabama. Wilder var lättad över att Helenius inte verkar ha skadat sig.

– Robert, jag älskar dig. Vi ses snart, sade han i ringintervjun.

Den förre världsmästaren gav också sin syn på den avgörande slagväxlingen då bara sekunder återstod av första ronden.

– Jag valde att retirera. Det ledde till att han var tvungen att sträcka på sig då han attackerade. Då slog jag till.

– Jag hade stor respekt för honom. Han har ett krigarhjärta liksom jag. Han ville bli sin nations första världsmästare så jag tog min tid.

Robert Helenius ligger knockad i ringen.
Bildtext Robert Helenius lyckades lämna ringen för egen maskin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Titelmatch hägrar för Wilder?

Deontay Wilder var världsmästare 2015–2020 men karriärens två första förluster mot britten Tyson Fury hade sänkt hans status på tungviktsscenen.

Deontay Wilder jublar.
Bildtext Deontay Wilder tog ut svängarna efter segern.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den imponerande segern över Helenius öppnade sannolikt dörrarna till en ny titelmatch. Han pockade på den ukrainska världsmästarens uppmärksamhet efter matchen.

– Oleksandr Usyk är du här? Många talar om att de vill möta mig men backar ur då de ser mig boxas. Jag är redo för vem som helst. Deontay Wilder är tillbaka.

För den 38-årige Helenius är framtiden nu höljd i dunkel. Karriärens fjärde förlust innebär att vägen till en ny stormatch blev avsevärt snårigare.

Diskussion om artikeln