Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda och många skadade i våldsamheter vid fängelse i Iran – stor oro för politiska fångar och demonstranter som sitter fängslade

Uppdaterad 16.10.2022 12:50.

Himlen utanför Evinfängelset i Irans huvudstad Teheran lyste upp i orange färger efter flera explosioner under natten till söndagen. ”Alla fångars liv är i fara”, uppger människorättsorganisationer.

Enligt nuvarande rapport från iranska myndigheter har fyra fångar dött och 61 skadats i branden och de därtillhörande sammandrabbningarna. Enligt uppgifter dog fångarna till följd av rökförgiftning.

Händelserna är relaterade till de omfattande protesterna mot landets ledning och sedlighetspolis som pågår i landet.

Många av de demonstranter som gripits har skickats till Evinfängelset. Flera hundratal demonstranter uppges sitta fängslade där. Många som gripits av politiska skäl sitter i fängelset, likaså utländska fångar.

Det är i nuläget oklart vad som orsakade explosionerna och de efterföljande eldsvådorna. Videomaterial från natten visar en byggnad i lågor och tjock rök. Enligt nuvarande information ska åtminstone branden vara under kontroll.

Fängelset ökänt för att misshandla fångar

Människorättsorganisationer varnar för att de fångar som sitter i Evinfängelset är i fara. Enligt bland annat den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) löper de stor risk att dö i fängelset.

Evinfängelset, med tusentals fångar, är ökänt för att misshandla de politiska fångarna. Fängelset har också kallats för Evinuniversitetet på grund av det stora antalet kända, intellektuella och inflytelserika fångar.

Bland fångarna hittas flera iranier och internationella medborgare som kritiserat den iranska regimen och akademiker som forskat i kvinnors rättigheter i Iran.

”Evinfängelset brinner och skott kan tydligt höras. Alla de politiska fångarnas liv är i allvarlig fara, likaså de vanliga fångarnas”, uppgav IHR i samband med att nyheten om händelserna vid fängelset kom.

Människorättsorganisationen Human Rights in Iran (CHRI) konstaterar också att alla fångar är försvarslösa. Enligt CHRI finns det en stor risk för att flera fångar dödats.

Iranska myndigheter har strypt fångarnas kontakt till omvärlden

Enligt rapporter ska telefonförbindelserna vid fängelset ha stängts av, likaså tillgången till internet. Det betyder att fångarna inte har någon kontakt till världen utanför fängelset, uppger yttrandefrihetsgruppen Article 19.

Iranska myndigheter stängde av vägar till fängelset i samband med det här i ett försök att hindra fler demonstranter från att ta sig till fängelset.

Många av de som rörde sig mot fängelset kom dit gåendes medan de ropade ”död till diktatorn”, ett av de främsta slagorden under demonstrationerna som pågått i en månad.

Källor: AFP, AP, Reuters

Artikeln uppdaterades 15.10 klockan 12.50 med uppgifter om döda och skadade.