Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rutinerade boxningstränaren konfunderad över Helenius snabba förlust: ”Vi såg inte den vanliga Robbe i ringen”

Uppdaterad 16.10.2022 10:56.
Robert Helenius samlar sig efter förlusten mot Wilder.
Bild: Lehtikuva

Det blev inte mycket till match i den förväntade storfajten mellan Robert Helenius och Deontay Wilder. En kraftfull högerslägga sänkte Helenius i första ronden. Man fick intrycket att nivåskillnaden var enorm, säger boxningstränaren Pekka Mäki.

Oddsen var på Deontay Wilders sida men den finländska boxningspubliken hade förhoppningar om en lång match – kanske till och med fulla tolv ronder.

Men det hela tog slut väldigt snabbt. I slutet av första ronden fick Wilder in ett högerslag som golvade Robert Helenius och allt var över på mindre än tre minuter.

– Matchen var en fruktansvärd besvikelse. Man fick intrycket att nivåskillnaden var enorm. Jag hoppas att han inte tar förlusten för hårt och framför allt att inte utomstående dömer honom för hårt, säger den rutinerade boxningstränaren Pekka Mäki.

Mäki är konfunderad över Helenius insats i matchen. Alla rapporter vittnar om perfekta förberedelser men något gick snett direkt i matchen.

– Det såg ut som att allt inte var okej men teamet känner så klart till läget bäst. Han tappade balansen och hade svårt att kontrollera avståndet. Vi såg inte den vanliga Robbe i ringen, säger han.

Helenius boxas mot Wilder.
Bildtext Helenius fick in några slag på Wilder innan han knockades.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Framtiden oviss

Matchen var den största i karriären för Helenius och en seger kunde ha öppnat dörren till en titelfajt. Nu är framtiden höjd i dunkel.

– I denna situation tänker boxare ofta att nu är det över men det kan förändras med tiden. Vägen tillbaka till samma nivå är lång. Det kommer att finnas en efterfrågan på matcher men är Helenius intresserad av att möta boxare på uppgång, säger Mäki.

Då Helenius skulle möta Adam Kownacki tränade han med Wilder i USA. Nu skötte man förberedelserna på Åland och Helenius reste till USA först i början av oktober.

– Kanske skulle det ha lönat sig att åka över till USA tidigare, säger Mäki samtidigt som han påpekar att Wilder har en stil som är svår för Helenius.

– Han är snabb och har en fördel då det kommer till räckvidd. Helenius försökte föra matchen men motståndare som attackerar passar honom bättre. Helenius är som bäst då han får kontra.

Källa: STT

Diskussion om artikeln