Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matchen gick enligt planen då Wilder knockade Helenius – känslorna svämmade över då han talade om boxningens mörka sidor: ”Vet inte om Robert blir normal igen”

Från 2022
Uppdaterad 16.10.2022 14:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Deontay Wilder var oroad för Robert Helenius efter sin knockoutseger: "Jag ville hjälpa" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Boxningshistorien är full av sorgliga livsöden och direkt efter söndagens fajt var Deontay Wilder orolig för Robert Helenius hälsotillstånd. Helenius fördes till sjukhus efter matchen men kom senare med lugnande besked.

Deontay Wilder och Robert Helenius är goda vänner sedan länge. Det var bland annat hos Wilder som Helenius tränade då han skulle upp i ringen mot Adam Kownacki.

Tidigt på söndagsmorgonen stod vännerna öga mot öga i samma ring, men inte ens tre minuter in i matchen hade Wilder golvat Helenius.

I sin segerintervju talade Wilder om det varma förhållandet till Helenius samtidigt som finländaren skickades till sjukhus för kontroll.

Det kom senare lugnande besked från sjukhuset men på presskonferensen tog Wilder upp boxningens mörka sidor: allvarliga hjärnskador och förstörda liv.

– Vem tar ansvar om Robert inte kan försörja sin familj eller ta hand om sina barn. Vem betalar för allt, sa en känslosam Wilder till den samlade presskåren.

– Hur mycket kommer han att lida? Han kanske är okej nu men hur är det i morgon, om två veckor, om en månad eller om ett år?

Wilder knockar Helenius.
Bildtext Wilder golvade Helenius i första ronden.
Bild: Lehtikuva

”Boxning är ingen lek”

Wilder nämnde också fallet med med Prichard Colon. Han fick en allvarlig hjärnskada i samband med en match mot Terrel Williams för sju år sedan.

– Han hade inga barn och jag kände inte ens honom. Han gick upp i ringen för att försörja sin familj men nu måste familjen ta hand om honom.

– Boxning är ingen lek, det är allvarligt. Vi vet inte om Robert kommer att bli normal igen efter det här. Jag gjorde bara mitt jobb som jag är bra på och min avsikt är inte att avsluta karriären för någon, sa han med tårar i ögonen.

Efter att Wilder fick in det avgörande slaget mot Helenius var hans första tanke att försöka hjälpa sin goda vän.

– Jag älskar honom och då jag såg honom i det tillståndet ville jag hjälpa men fick inte. Jag förstår det eftersom han behövde få utrymme, säger Wilder.

Själva matchen och framför allt avgörandet gick helt enligt planen anser Wilder.

– Jag gillrade en fälla. Jag tvingade honom att sträcka sig och då attackerade jag. Det var en jättebra match, säger han.

Diskussion om artikeln