Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Statsminister Sanna Marin om SDP:s ekonomiska linje: ”Det handlar inte om att vi vill höja skatterna”

Statsminister Sanna Marin (SDP): ”Det handlar inte om att vi vill höja skatterna”. - Spela upp på Arenan

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att anpassningsåtgärder är viktiga när det kärvar till sig i ekonomin. Då gäller det att titta på både inkomster och utgifter.

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att det gäller att se över möjliga anpassningsåtgärder när pressen ökar på den offentliga ekonomin. När balanserar ekonomin måste man se på både inkomster och utgifter.

Enligt Marin är det viktiga en politik som siktar på tillväxt och att man stöder sysselsättning och genomför strukturella reformer.

– Naturligtvis kan vi också titta på anpassningsåtgärder, men i det tycker jag själv det är viktigt att vi tittar på både inkomster och utgifter. SDP är inte redo att genomföra några sådana nedskärningar som riktar sig mot de människor som är mest utsatta eller till exempel mot utbildning, för det är något vi måste stärka och inte försvaga, säger Marin.

Statsministern uttalade sig om vad den ekonomiska situationen kräver vid ett publikevenemang i Alberga i Esbo i lördags, men lät bli att uttala sig om vilka nedskärningar hennes parti eventuellt är berett att göra. Enligt Marin håller SDP på att ta fram ett ekonomipolitiskt program inför riskdagsvalet.

Marin tar avstånd från tanken på att socialdemokraterna skulle vilja höja skatterna. Marin säger att SDP vill täppa till kryphålen i beskattningen.

– Det handlar inte alls om att vi vill höja skatterna, utan om att vårt beskattningssystem ska vara så helgjutet som möjligt. Att det inte har några kryphål. Dem kunde vi täppa till så att skattesatserna kunde vara lägre och på så sätt kunde vi stödja tillväxten, säger Marin.

Marin: Europeiska försvaret ska stärkas

Statsministern hade tidigare på lördagen återvänt från Europeiska socialdemokratiska partiets kongress i Berlin och hon stöder Tysklands förbundskansler Olaf Scholz förslag om att stärka det europeiska försvaret.

– I nuläget har vi inte tillräcklig förmåga inom försvaret. Det måste sägas rakt ut att om inte USA var med så starkt och stödde Ukraina med både pengar och vapen så skulle Europa inte klara av det här på egen hand. Vi måste lära oss av det, vi måste stärka det europeiska försvaret, säger Marin.

Enligt Marin gäller det att satsa på försvaret på det sätt som många länder nu gör.

– Till exempel Finland har under den här regeringsperioden fattat beslut om ett omfattande jaktplansköp. Vi satsar som bäst mer resurser än tidigare på försvaret, för det handlar om finska medborgares säkerhet, självständighet och om att vi alla kan vara fria. Så vi behöver satsa på ett europeiskt försvar och vara starkare inom försvaret, sammanfattar Marin.

Marin tar avstånd från gemensam EU-skuld

Sanna Marin fick också en fråga om hur hon ser på en gemensam EU-skuld. Genom en gemensam skuld kunde EU-länderna finansiera högre försvars- och energiutgifter.

Ett sådant upplägg faller inte Marin på läppen.

– Finland utgår ifrån att vi i stimulansverktyget fortfarande har 200 miljoner i lån som vi inte har lyft. Användningsändamålet för dem kunde ändras till exempel för att ge fart åt investeringar i energi och för att se till att alla människor klarar sig i den här ytterst svåra situationen. Vi ska alltså använda de verktyg som vi redan har kommit överens om, säger Marin.

Tidigare har EU-länderna tagit gemensamma lån till exempel för att åtgärda coronakrisen.

Marin säger ändå att hon inte har fått uppgifter om att man skulle diskutera något sådant i Europeiska rådet nästa vecka. Officiellt har man alltså inte lagt fram något förslag om ett gemensamt skuldpaket, men inom unionen har frågan ändå diskuterats.

Artikeln är översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Pääministeri Sanna Marin SDP:n talouslinjasta – ”Kyse ei suinkaan ole siitä, että haluaisimme korottaa veroja” av Tero Valtanen.