Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland orkade störa Norge i en halvlek – nu vill Ola Lindgren se talangerna ta tag i fysiken: ”Många fick sig en tankeställare”

Uppdaterad 16.10.2022 19:05.
Tobias Schjølberg Grondahl kastar mot Mikael Mäkelä.
Bildtext Ola Lindgren fick se Norge rycka ifrån Finland i början av andra halvlek.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Tomi Hänninen

En modig offensiv gav positiva förtecken till Finlands första halvlek i EM-kvalet mot Norge. Men i andra blev det en del hängande huvuden. Det här laget behöver fyra, fem eller sex år för att spela ihop sig, säger förbundskapten Ola Lindgren.

En tung handbollslektion i Serbien i torsdags. Och ingen Max Granlund, som tvingades utebli på grund av feber.

Då passade Finland på att göra en pigg och positiv första halvlek mot Norge. EM-kvalmatchen stod 14–19 till gästerna efter första halvtimmen i Vanda.

– Första halveken var en stor ljusglimt. Vi vågade verkligen spela och försökte hitta lägen.

– Men vi brände också lite för många chanser och gjorde för många tekniska fel. Det kostar mot ett lag som Norge, som är så snabba på att ställa om, säger förbundskapten Ola Lindgren till Yle Sporten.

I andra halvlek tog bränslet hos hemmalaget, som förutom Granlund också saknade Gusten Montonen. Norge, som tagit VM-silver 2017 och 2019 samt EM-brons 2020, visade vad det innebär att ha fysiken i skick.

Gav Helander ny roll

Siffrorna växte till 35–22 till norsk fördel, efter ett matchslut där Lindgren roterade friskt. Svensken vägrade vara besviken efter slutsignalen.

– Vi hade väldigt många unga spelare på banan. Det är bra för deras framtid, det är snarare det som vi får– ta hänsyn till i stället för resultatet.

– I centrala försvaret orkar vi inte till slut och de får göra en del lätta mål, konstaterar Lindgren.

Utan främsta vapnet Max Granlund fick man börja experimentera.

– Även med Max hade det här varit en otroligt svår match för oss. Mot Serbien stod han för fysik och fick in lätta mål. Klart det var ett avbräck för oss, men samtidigt ger det plats åt någon annan, vi fick laborera.

– Vi testade med Benjamin Helander som en irrationell mittnia, som försökte spela med fart. Dessutom tycker jag att vi fick med kanterna rätt bra i spelet.

Det här laget kanske behöver fyra, fem eller sex år för att spela ihop sig

― Ola Lindgren

Karlsson klev fram

Helander var tillsammans med Fredrik Karlsson Finlands bästa målskyttar med sex mål var. Den senare nätade på alla sina kast och pekades ut som bäst i laget av Yle Sportens expert Olle Stenius.

– Det är klart det är en stor skillnad för en spelare från tredje högsta nivå i Sverige att möte Bundesligaspelare. Då Max var borta klev han fram och tog ansvar, han var rappare och tog sig in i situationer, lovordar Lindgren.

Fredrik Karlsson med bollen.
Bildtext Fredrik Karlsson fick pris som Finlands bästa spelare.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Tomi Hänninen

– Vi möter ju ett lag fullt av proffs, samtidigt som vi har ett sådant. Det är klart att det blir tungt då, säger Karlsson.

– Vi orkade inte hela vägen. Vi kämpade bra i första halvlek, men i andra fick vi inte in så hemskt många bollar och då blir det som det blir.

Lindgren återkommer till att man inte kan vara besviken. Ett stort arbete väntar med det ytterst unga landslaget.

– Vi har gjort bedömningen att vi måste göra något för framtiden. Vi har försökt scouta fram spelare som vi ser potential i.

– Det här laget behöver kanske fyra, fem eller sex år för att spela ihop sig, skaffa erfarenhet och utvecklas fysiskt, tror svensken.

Hårdträning krävs

På söndagen fick till exempel blott 17-årige ÅIFK-liraren William Malkamäki speltid.

– Det är klart att det inte är normalt att man spelar landslagshandboll som 17-åring. Men man får se det som en möjlighet att utvecklas och prova på internationell handboll.

Fredrik von Troil springer.
Bildtext Fredrik von Troil var ett av de nya ansiktena i landslaget den här veckan.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Tomi Hänninen

Samtidigt vill Lindgren se att matcherna fungerar som en väckarklocka.

– Vi ligger ju långt efter när det gäller fysiken. Många spelare kanske får sig en tankeställare av det här och börjar träna hårdare – det krävs.

Pulsen såg ut att vara hög hos många blåvita spelare på slutet.

– Det är klart att vi har ett jobb att göra där. Nu har de fått prova på den här nivån, vilket kan inspirera dem.

Landslaget samlas för träningsläger i januari. I mars fortsätter kvalet med dubbla möten med Slovakien.

EM-kval i handboll

Finland – Norge 22–35 (14–19)

Finland: Benjamin Helander 6, Fredrik Karlsson 6, Santeri Vainionpää 3, Fredrik von Troil 2, Christoffer Thor 2, Jonathan Ekman 1, Viktor Grönmark 1, Roni Syrjälä 1

Publik: 1 200

Diskussion om artikeln