Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Överraskningsorkan drog in över sydkusten – vindstyrkor på nästan 40 m/s på Hangö udd

Uppdaterad 17.10.2022 10:18.
Stormen Aila förorsakade hård vind i Hangö. Läsarbild.
Bildtext Det är vanligt att det blåser hårt just vid Hangö udd. Bilden är tagen under stormen Aila i september 2020.
Bild: Arthur Österdahl

Ett överraskande kraftigt åskväder drog in över södra Finland från väster under natten. Hårdast blåste det på Hangö udd, nästan 40 m/s enligt Meteorologiska institutet.

Att åskvädret skulle vara så kraftigt hade inte synts i väderrapporterna.

– Blixtarna var väntade, men den där vinden var en sådan som överraskade, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Eveliina Tuovinen till STT.

De hårda vindarna var otypiska både för vädertypen och för årstiden, och syntes inte i vädermodellerna.

– Det är inte den mest typiska årstiden för sådant alls, och utgångspunkten var dessutom ett sådant här regnigt och fuktigt väder. Det brukar i vanliga fall försvaga åskfronter, inte förstärka dem, säger Tuovinen.

Takplåtar blåste loss i Karis

Räddningsverket fick rycka ut bland annat i Karis där takplåtar lossnade på ett flervåningshus i centrum. Det fanns en risk för att någon kunde ha skadats då närmare hundra kvadratmeter takplåt lossnade och blev hängande över takkanten.

Ett hus där plåt taket har blåst av
Bildtext Flervåningshuset finns vid Bangatan och Nils Grabbegatan i centrum av Karis.
Bild: Jani Järvinen

Räddningsverket avgränsade området och spände fast plåten med linor. Våningshuset i Karis centrum undvek vattenskador eftersom innertaket till största delen hölls intakt.

Västra Nylands räddningsverk fick ta emot närmare hundra uppdrag under nattens gång. De allra flesta larmen handlade om nedfallna träd.

På Drumsö i Helsingfors föll bitar av byggställningar till marken och presenningar lossnade på ett hus som genomgår en fasadrenovering.

Vindstyrkorna mattades av när åskfronten rörde sig österut. Vid Helsingfors blåste det 30-35 meter per sekund ute till havs. Också längre upp på land vid Helsingfors-Vanda flygplats var vindstyrkan uppe i 23 m/s i byarna.

Eveliina Tuovinen säger att åskfronten rörde sig väldigt snabbt. Den var på ett ställe i bara 10-15 minuter.

En av de hårdaste vindbyarna någonsin i Finland?

Mika Rantanen som är forskare vid Meteorologiska institutet bedömde sent på söndagskvällen på Twitter att vindstyrkorna på nästan 40 m/s på Hangö udd hör till de hårdaste som någonsin uppmätts i Finland.

Enligt Meteorologiska institutets webbplats har man mätt vindbyars styrka under så kort tid att det är svårt att säga vad som egentligen är rekordet. På fjälltoppar har man ändå tidvis uppmätt vindstyrkor på runt 50 m/s.

Jourhavande meteorolog Eveliina Tuovinen kan inte på rak arm säga hur vanligt det är med så kraftiga vindar som på söndagskvällen. Hon bedömer ändå att riktigt hårda åskbyar förekommer ungefär en gång per sommar.

– Den här var mera somrig till karaktären, då det blåser så hårt i byarna, säger hon.

Nu blir vädret kyligare

Yles meteorolog Elias Paakkanen säger också att de hårdaste byarna uppmättes längs kusten. På Emsalö i Borgå hade en vindby en styrka på över 32 m/s.

– Det ges vindvarningar då det finns en risk för vindstyrkor på över 15 m/s i byarna. Varningsgraden stiger då det blåser över 20 m/s i byarna. Vi talar om mycket kraftiga byar, nu då det har blåst över 20 m/s på landområden, säger Paakkanen.

Vindvarningar råder fortfarande under morgonen på de södra sjödistrikten och vågorna kan också gå över tre meter höga.

Under måndagen blir vädret lugnare och på tisdagen lugnar vindarna ner sig rejält.

– Vi är på väg mot uppehållsväder. Början av veckan är inte så dyster och stormig. När förmiddagens regn ger vika österut så blir det uppehåll. Ett regnområde rör sig över södra Finland under natten, men det regnar betydligt mindre än natten innan.

Vädret blir samtidigt kyligare. På tisdag och onsdag är de högsta dagstemperaturerna klart under tio grader i Nyland.

Det kan också vara minusgrader under nätterna i söder den här veckan, enligt Paakkanen, som spår att det åtminstone blir nattfrost.

Källor: STT, Västra Nylands räddnignsverk, Yle

17.10.2022 klockan 7.58: Artikeln uppdaterades med närmare uppgifter om Räddningsverkets utryckning i Karis.

Klockan 9.23: Artikeln uppdaterades med Elias Paakkanens kommentarer.