Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Marken dundrar då Kalle hamrar Busholmen med 11 ton stål – marken ska bli stabil nog att bygga på

Markarbete utförs på Busholmen. I bakgrunden syns västra terminalen.
Bildtext Stora delar av busholmen har tryckts på plats med fallviktspackning.
Bild: Petter Blomqvist / Yle

Det är en fascinerande syn som möter den som har vägarna förbi Melkökajen på Busholmen. Långa rader av perfekt runda gropar, nästan som kratrar.

I slutet av en av raderna står en stor kran och slår gropar i gruset med en stor rund metallklump. Marken skakar tiotals meter bort då vajern får löpa fritt och vikten dundrar ned i marken.

Så här går det till då marken hamras stark. - Spela upp på Arenan

Det är Kalle Kauttu som ligger bakom groparna. Han har jobbat hela sommaren för att ett av Helsingfors nyaste markområden ska bli stabilt.

– Just nu använder jag en vikt på elva ton som jag släpper ner från trettons meter höjd. Processen är nästan helt automatiserad, jag behöver bara styra maskinen till rätt plats. Sen trycker jag på en knapp och då höjs och fälls vikten automatiskt, säger Kauttu.

Efter vart tredje nedsläpp jämnas marken ut. Det blir ungefär ett dussin stötar på varje punkt. Metallvikten hissas och sänks tusentals gånger för varje hektar mark som bearbetas.

En man sitter i hytten på en kranbil.
Bildtext Kalle Kauttu har jobbat hela sommaren med att packa Busholmens nya landområden.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

Billig och bra metod, men inte bergsäker

Det som är Busholmen idag var i början av 1900-talet tre olika öar. Sedan dess har öarna byggts ihop och byggts ut. I synnerhet under de senaste åren har ön gjorts större i snabb takt.

– Man kan säga att det är ett geologiskt ungt område, gjort av människan. Det är ju gammal havsbotten som fyllts upp. Det har inneburit utmaningar för oss att tampas med. Men vi har klarat oss, säger Kalle Rantala, geoteknisk expert på Helsingfors stad.

Ett sätt att hantera utmaningarna är just det som Kauttu håller på med. Att metodiskt och envetet låta tunga vikter falla ner på marken. Och stora delar av dagens Busholmen, med gårdar, parker och gator, har pressats på plats med hjälp av fallviktspackning.

Principen är enkel. En tung vikt som väger mellan tio och tjugo ton hissas upp minst sju meter och upp till 18 meter med en kran, förklarar Rantala. Vikten får sen falla fritt och packar ihop marken med kraftiga stötar.

– Det går en tryckvåg ner i marken som gör den kompakt ner till fem till tio meters djup.

En stor lyftkran hissar ett metalblock.
Bildtext Vikten hissas som högst till 18 meters höjd.
Bild: Roy Maki-franti / Yle

Det finns andra sätt att göra fyllnadsmassor stabila. Men för just Busholmen funkar den här metoden bra.

– Det är en förmånlig metod och passar bra för just de här fyllnadsmassorna. Tanken är förstås att marken ska sjunka på plats nu och inte sen då det finns gator, gårdar och parker ovanpå.

Vikten får falla upp till tolv gånger på samma plats. Om marken sjunker mindre än 15 till 20 centimeter av de två sista stötarna kan kranen flytta vidare och processen repeteras några meter bort.

– Men vi vet inte exakt hur marken kommer att bete sig de kommande årtiondena. Då ett hus ska byggas tas det nya beslut om det behövs mer markarbete. Och dom flesta byggnaderna pålgrundas.

Fallviktspackningen är inte den enda metoden som används för att förstärka marken på Busholmen. Flera meter höga grusåsar har under flera månaders tid förvarats på nya markområden och pressat dem stabila.

Husen ska inte skadas

När de tunga vikterna slår ner i marken kan jorden packas ända ner på 15 meters djup. Och längs marken färdas också trycket tiotals meter. Finns det risk för att de nya byggnaderna i området skadas av vibrationerna?

– Nej. Det finns sensorer som känner av vibrationerna i marken och som larmar om vissa gränser överskrids. Men vi siktar på att hålla tillräckligt avstånd till byggnaderna, säger Rantala.

Här på ett område som är drygt en kvadratkilometer stort har ungefär hälften packats med fallvikter. Om några veckor är entreprenaden vid Melkökajen klappad och klar. Men nästa år ska kran och vikter fraktas till Busholmen igen. Då ska Utterkajen stampas stabil.

Flygfoto över markarbetet på busholmen, långa rader av runda gropar i marken.
Bildtext Varje hektar kräver tusentals stötar.
Bild: Petter Blomqvist / Yle

Trots tusentals repetitioner blir jobbet inte långtråkigt, säger Kautto.

– Det går inte att sova på jobbet, jag måste ju övervaka hela tiden. Och jag får lite variation då jag byter arbetsmoment, med jämna mellanrum ska groparna fyllas.