Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De bostadslösas natt ordnas i Vasa – bostadslösheten minskar men rusmedel blir vanligare på stadens gator

Två kvinnor framför en dörr.
Bildtext Leena Valkeakari, från Vasa stads boenderådgivning och Nina Waxlax från TEO, är med och arrangerar de bostadslösas natt i Vasa.
Bild: Johannes Björkqvist / Yle

Antalet bostadslösa minskar i Finland, men fortfarande saknar närmare 4000 finländare boende. ”De bostadslösas natt” ordnas i Vasa i dag, 17 oktober, för att uppmärksamma de bostadslösa i Vasa.

Mellan klockan 15 och 18 i dag, måndag, ordnar enheten för rehabiliterande arbetsverksamhet de bostadslösas natt för att uppmärksamma de som står utan boende i Vasa.

Vid adressen Handelsesplanaden 4 A i Vasa kommer det bland annat att erbjudas matservering, socialrådgivning och klädutdelning. Diakoniarbetare från Vasa finska församling och representanter från Vasa stads boenderådgivning kommer också att finnas på plats.

Nina Waxlax är projektchef för TEO, projektet för arbetsförmåga och livskraft från delaktighet, som är med och arrangerar evenemanget och hon hoppas att många hittar till tillfället i dag. Trots att problemet med bostadslöshet är större i huvudstadsregionen, är det viktigt att den lilla skaran bostadslösa i Vasa inte glöms bort.

Drygt 40 personer saknar hem i Vasa. Där ingår kvinnor, personer under 25 år, indvandrare och ett par familjer.

– Det är en jättehemsk situation för de som drabbas, speciellt i de här ekonomiskt svåra tiderna, säger Waxlax.

De bostadslösas natt fokuserar i år på unga och invandrare, eftersom de grupperna lättast drabbas av bostadslöshet. En låg inkomst och arbetslöshet efter studierna är vanliga orsaker bakom bostadslöshet.

– När man i ung ålder drabbas av de här sakerna kan det vara svårt att ta sig ur det, säger Waxlax.

Alkohol och droger blir vanligare

Antalet bostadslösa i Finland har ändå minskat under de senaste åren. År 2020 minskade bostadslösheten med 6 procent och med 9 procent år 2021.

Däremot har livet på gatorna inte blivit lättare. I Vasa finns det allt mer rusmedel och droger i rörelse och som bostadslös ökar risken för att utveckla ett missbruk, säger Waxlax.

– Varje morgon måste man lämna sin sovplats för att gå ut på gatorna och söka en varm plats och något att äta. Då blir det lätt en ond cirkeln där droger och rusmedel är vanligt i kretserna man rör sig i, säger Waxlax.

Ett stort problem för bostadslösa är också bristande möjligheter att förvara och laga mat.

För att hjälpa de bostadslösa kan man som privatperson bidra ekonomiskt eller upplysa om var det går att få mera hjälp, säger Waxlax. På ett bredare plan borde samhället utöka hjälpen kring de problem som oftast har ett samband med bostadslösheten.

– Hyreslokaler finns, så det som behövs är proffessionell hjälp med rusmedel, mental hälsa och arbetslöshet för de här människorna, säger Waxlax.

Diskussion om artikeln