Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritanniens nya finansminister skrotar premiärminister Truss ekonomiska program ‒ allt fler regeringsledamöter vill se Truss avgå

Uppdaterad 17.10.2022 17:24.
Finansminister Hunt: Fler ändringar i minibudgeten - Spela upp på Arenan

Storbritanniens nya finansminister Jeremy Hunt har som väntat rivit upp sin föregångare Kwasi Kwartengs endast tre veckor gamla budgetpaket.

Den brittiska regeringen beslutade under helgen att tidigarelägga delar av det budgetrambeslut som borde ha offentliggjorts den sista oktober. Orsaken är det marknadskaos som rasat sedan premiärminister Liz Truss och tidigare finansministern Kwasi Kwarteng presenterade sina ekonomiska åtgärder.

Besluten som Hunt presenterade i dag är en kalldusch för dem som fortfarande stöder Truss ekonomiska vision.

Hunt meddelade att alla skattesänkningar, utom de som redan behandlas i parlamentet, dras tillbaka. Det handlar om sänkningar på sammanlagt över 30 miljarder pund i året.

Premiärministern lyssnade

Det tvååriga energistödpaketet till hushållen förkortas till sex månader. Efter det ska en billigare och mer riktad stödform utarbetas.

Hunt underströk att regeringen inte kan styra marknaden, men att det går att påverka marknadskrafterna genom att föra en stabil och ansvarsfull ekonomisk politik. Hunt försäkrade att både han och premiärminister Liz Truss vill genomföra skattesänkningar, men att det inte är möjligt i nuläget.

‒ Även om både jag och premiärministern är beslutna att sänka företagsskatten så lyssnade premiärministern på fredagen på den oro som finns om budgetpaketet och bekräftade att vi inte kommer att genomföra den sänkning av företagsskatten som man utlyst tidigare, sa Hunt.

Finansministern varnade också för att det kommer att krävas ytterligare svåra åtgärder, med andra ord nedskärningar, för att få ekonomin på fötter.

Katastrofala veckor

För premiärminister Truss har de senaste veckorna varit en katastrof. Det nu skrotade budgetpaketet bestod av de ekonomiska löften som hon framförde under ledarkampen i det regerande konservativa Torypartiet.

storbritanniens premiärminister Liz Truss under en presskonferens.
Bildtext Liz Truss har tvingats backa från de löften som gav henne segern i partiledarvalet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nu är hela den plattformen slagen i spillror. Många undrar hur premiärministern ska kunna sitta kvar efter att hennes ekonomiska politik har visat sig vara ohållbar.

Hunt må ha understrukit att Truss på fredagen lyssnade på den oro som hennes politik skapat, men den här oron framfördes av ekonomer, tjänstemän vid finansministeriet och Bank of England redan innan budgetpaketet presenterades.

Då var Truss inte villig att lyssna. I stället genomförde hon åtgärderna med resultatet att pundet rasade i värde och räntorna på brittiska statslån sköt i höjden.

Samtidigt rasade förtroendet för regeringen. Enligt de senaste enkäterna skulle Torypartiet lida en brakförlust om det var val i dag. Partiet skulle kunna förlora hundratals mandat och oppositionspartiet Labour skulle få en stark majoritet.

Omöjlig att rädda

Flera tunga Torypolitiker uttrycker redan öppet tvivel på Truss möjligheter att sitta kvar.

‒ Om dina förtroendesiffror som premiärminister är ensiffriga så är situationen tyvärr omöjligt att rädda, sa den tidigare ministern Crispin Blunt till BBC.

Enligt obekräftade uppgifter är upp till hundra av partiets parlamentsledamöter redo att kräva Truss avgång.

Truss själv verkar ha valt att hålla sig borta från offentligheten. Hon uttryckte i dag sitt stöd för Hunts åtgärder i ett meddelande på Twitter.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian kommer Truss inte heller att vara på plats i parlamentet för att svara på oppositionens frågor om ekonomin och beslutet att sparka Kwasi Kwarteng. Regeringsmedlemmen Penny Mordant kommer att ta hennes plats, uppger flera regeringskällor till tidningen.

Det är mycket ovanligt att en brittisk premiärminister inte själv försvarar viktiga regeringsbeslut i parlamentet. Det kan ses som ytterligare ett tecken på att Truss sitter löst.

Källor: Reuters, BBC, Guardian, AFP