Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortum utreder förutsättningar för ny kärnkraft – i produktion tidigast på 2030-talet

Lovisa 1 och Lovisa 2 på Hästholmen
Bildtext Fortum äger och driver kärnkraftverket i Lovisa vars två reaktorer togs i bruk 1977 och 1981. Fortum är också en delägare i Industrins Kraft som har tre reaktorer i Olkiluoto. Fortum är också en betydande ägare vid två svenska kärnkraftverk.
Bild: Fortum

Energibolaget Fortum utreder om det lönar sig att bygga mera kärnkraft i Norden. Fortum tittar på både traditionella kärnkraftverk och på små modulära reaktorer.

– Vi vill utreda möjligheterna för ny kärnkraft i Finland och Sverige, våra hemmamarknader, säger Matti Kattainen som leder Fortums enhet för ny kärnkraft.

Fortum hoppas att det ska vara lättare att bygga minikraftverk än stora.

– Och därmed undvika de ekonomiska risker som är förknippade med stora projekt, säger Kattainen.

Ett exempel på stora ekonomiska risker är den nya Olkiluoto 3-reaktorn som provkörs för tillfället. Byggprocessen var både utdragen och dyr. Kraftverket ser ut att bli 13 år försenat och kostade Industrins Kraft nästan dubbelt så mycket som planerat.

Nej till rysk och kinesisk teknik

Fortum vill utreda om det finns förutsättningar att bygga små reaktorer lite smidigare än tidigare.

Det finns ändå många öppna frågor. För det första finns små reaktorer tills vidare bara i Ryssland och Kina och den tekniken vill Fortum inte ha.

Fortum hoppas att någon typ av kraftverk som planeras i USA och Europa ska visa sig vara ett bra alternativ i Norden. Fortum anser att många av planerna är seriösa.

Det kommer att ta lång tid att bygga också minikraftverk, men om Fortum får som det vill, kunde Norden få ny kärnkraft på ungefär 15 års sikt.

– Redan på 2030-talet skulle det finnas ny kärnkraft i Norden, säger Kattainen.

Näringsminister Mika Lintilä (C) välkomnar Fortums utredning. Han säger att Finland behöver mer kärnkraftverk när Fennovoimas kärnkraftsprojekt nu har strandat.

– Det passar extra bra just nu när Finland ser över kärnenergilagstiftningen, säger han.

I den uppdaterade lagstiftningen ska också små modulära reaktorer finnas med.