Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TPS hittade storformen i grevens tid – klart för ligakval efter förkrossande seger över uppgivet Jaro: ”Är bara tomt just nu”

Simo Roiha.
Bildtext Simo Roiha släpper ut ett glädjevrål efter att ha nätat mot Jaro.
Bild: Arash Matin / Yle

Jaro slarvade, TPS tackade och tog emot. Åbolaget var klasser bättre än de formstarka motståndarna från Jakobstad och avancerade till ligakvalet med 4–0 i den avgörande playoffmatchen.

Vem skulle egentligen klassas som förhandsfavoriter på Kuppis fotbollsstadion på måndagskvällen?

TPS hade slutat tvåa i division 1, men den övre slutserien var allt annat än en styrkedemonstration av seriens ekonomiska giganter. Tvärtom hade lagledningen lagt märke till varningsklockorna och ersatt Jonatan Johansson med Marko Rajamäki som tränare.

Ett desperat försök att rädda chanserna till ligakval. Men var det för desperat? Med undantaget för en 1–0-seger över redan klara Ettan-ettorna KTP i den sista omgången hade TPS stapplat rejält.

– Men det är resultat som inte alls är riktgivande. Varken KPV eller KTP hade något att spela för, påminner TPS-tränaren Marko ”Rapa” Rajamäki för Yle Sporten efteråt.

Jaro hade tvärtom fått upp farten rejält i takt med att insatserna ökade. Före måndagskvällens drabbning hade Jakobstadslaget vunnit sju raka. Det manstarka bortaföljet hoppades på att TPS skulle bli bara ett steg mot något som såg ut som ett oundvikligt ligakval mot FC Lahti.

Men det visade sig vara TPS som var vassare då det gällde som mest.

Rivstart och våldsamt spel

Hemmalaget kom nära att spräcka nollan redan i den sjunde minuten då Simo Roiha kom helt fri efter en brutal snedpassning av Jaro-försvaret. Men Roiha valde att försöka sig på en svår passning mot Olli Jakonen istället för att gå på avslut och TPS kammade noll.

Sju minuter senare fick Alhaji Gero bollen i straffområdet i den motsatta ändan och tog skottet – som ändå seglade tätt förbi den högra stolpen.

– Vi hade behövt ett mål där för att ge killarna energin som behövdes med tanke på att vi hade en EIF-match i benen, säger Jarolotsen Jimmy Wargh.

FF Jaro supportrar.
Bildtext Drygt en busslast Jarofans hade åkt ner till Åbo för att se matchen.
Bild: Arash Matin / Yle

TPS tog stormvarningen på allvar. Bara minuten senare blev det actionpackat nära Jaromålet. Först satte Roiha ett skott mot mål innanför straffområdet och bollen såg ut att träffa en Jaroback i handen. Domaren Dennis Antamo friade.

Jaro rensade och Anthony Annan såg åtminstone ut att fånga bollen med handen i mittfältet. Domaren friade igen. Och sekunder senare hade Olli Jakonen blivit framspelad av Roiha och pangade in 1–0.

Att kalla domarlinjen tillåtande är en underdrift.

Glidtacklingarna haglade tätt, men domaren lät spelet fortsätta. Efter en snudd på våldsam sekvens på Åbolagets planhalva fick TPS iväg bollen mot Roiha som flög iväg mot Jaromålet. Mykyta Savchenko räddade det första försöket men då Roiha fick förvalta sin egen retur var målvakten chanslös. 2–0.

– Oaktat domarlinjen så hade vi behövt spela den situationen bättre, medger Wargh. Som ändå tycker att TPS drog nytta av att lagen tilläts spela oerhört fysiskt.

Det tror också Kasper Hämäläinen.

– Såklart det är en fördel för oss. De spelade mot EIF för bara några dagar sedan. Vi såg till att vinna den fysiska duellen.

Den misslyckade frisparken som avgjorde

Roiha fick ett jätteläge att döda matchen ännu innan pausvilan, men Sevchenko läste spelet helt korrekt och placerade sig framför skottet. En kort stund gav det Jaro hopp om att hämta upp underläget.

I början av den andra halvleken fick Jaro nämligen frispark alldeles i kanten av straffområdet. Bortalaget försökte sig på en klurig variant med en passning in mot Johan Brunell i boxen – men TPS-försvaret läste mittbackens passning vidare mot Gero och Olli Jakonen kom iväg helt ensam.

– Det var en inövad manöver, men passningen hamnade en halv meter fel. Sen rensar de och olyckligt för oss får de bollen med sig och sen är matchen i praktiken över, summerar Wargh.

Simo Roiha.
Bildtext TPS var kliniska mot Jaro på måndagskvällen.
Bild: Arash Matin / Yle

Sevchenko var chanslös då Jakonen placerade bollen ner i det vänstre hörnet och samtidigt var matchen punkterad. Daniel Rantanen spikade ännu till 4-0 i den 81:a minuten med sin första bollberöring för kvällen.

– Vad som gick fel? Allt. De gör fyra mål. Vi gör noll. That’s it, säger mittbacken Johan Brunell.

Ett bedrövligt slut på en hoppingivande säsong för Jakobstads fotbollsstolthet.

– Just nu är det bara tomt, säger Brunell och får medhåll av sin tränare, som ändå också kan se lite positivt i säsongen som helhet:

– Jag skulle ge oss betyget åtta av tio. Målet var att gå hela vägen, men efter starten är säkert de flesta nöjda med att vi kommer så här långt. Men man blir hungrigare ju längre vi går. Därför är det så surt nu.

”Vi hade glömt att spela för att vinna”

För TPS fortsätter säsongen med andra ord med ligakvalet mot FC Lahti som helt som vanligt avgörs i form av ett dubbelmöte.

På presskonferensen efteråt valde TPS-tränaren Rajamäki att spela lite psykspel då han utmanade sin Lahtiskollega att fortsätta matcha de oerfarna spelarna som fick chansen i den sista ligaomgången, då FC Lahti uppenbarligen valde att låta de ordinarie startande spelarna att vila.

– Nu har de en kille som gjorde två mål som jag åtminstone inte skulle våga lämna på bänken, säger Rajamäki.

För Rajamäki var matchen den tredje bakom rodret för TPS efter att Jonatan Johansson fick sparken. Han upplever själv att TPS fortfarande har mycket att jobba på för att kunna utmana FC Lahti om den sista ligabiljetten.

– Fotbollsligalaget ska alltid vara förhandsfavorit i kvalet. Men statistiskt sett brukar laget från ettan ha goda chanser också. Så vi får se hur det går. Det kommer att bli två matcher som kan se tvärt annorlunda ut, säger han.

Kasper Hämäläinen.
Bildtext Kasper Hämäläinen var en av TPS bästa spelare i matchen.
Bild: Arash Matin / Yle

För TPS-truppen innebar tränarrockaden inte värst stora förändringar, intygar i sin tur Kasper Hämäläinen.

– Stämningen är precis som den har varit. ”Rapa” har kommit med ny energi och har hämtat ganska enkla grejer som vi kanske glömde under säsongen. Vi har spelat mer för resultatet – att vi faktiskt vill vinna och gör allt för det. Den inställningen hade försvunnit, säger han och fortsätter:

– Ibland händer det att man glömmer basprinciperna. Det är helt normalt att det händer ibland. Och ibland är det då så att man behöver en ny tränare som kommer in och påminner oss om det. Taktiskt sett spelar vi väldigt fiffigt också.

TPS supporter.
Bildtext Vissa TPS-fans hade klätt upp sig rejält.
Bild: Arash Matin / Yle

På måndagskvällen innebar det taktiska att pressa Jaros backar till att ta långa spelöppnande passningar.

– Vi visste hur de skulle spela och nu snackar vi ändå om ett lag som hade vunnit sju raka matcher innan den här så vi ville ha bort deras styrkor, säger Rajamäki.

– Vi visste hur Jaro ville spela, vi visste hur vi skulle spela mot dem och lyckades med det. Samtidigt såg vi hungriga ut. Vinner många dueller. Gör mål. Släpper inte värst många farliga målchanser. Vi gör en bra match faktiskt. Allt gick enligt plan, kompar Hämäläinen.

Ligakvalet kör igång på torsdag.

Resultat: TPS-FF Jaro 4–0

16´Olli Jakonen 1–0
27´Simo Roiha 2–0
48´Olli Jakonen 3–0
81´Daniel Rantanen 4–0

TPS spelar ligakval mot FC Lahti på torsdag i Åbo och på söndag i Lahtis. Vinnaren får en plats i fotbollsligan säsongen 2023, förloraren spelar i fotbollsettan nästa säsong.

Diskussion om artikeln