Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryskt militärplan kraschade in i bostadshus i södra Ryssland – totalt 13 dödsoffer

Uppdaterad 18.10.2022 07:18.
Våldsamd brand i bostadshus efter att ett ryskt stridsflygplan kraschade in i byggnaden. - Spela upp på Arenan

Ett ryskt militärplan kraschade på måndagen rakt in i ett bostadshus i den ryska staden Jejsk vid Azovska sjön. Olyckan har krävt flera dödsoffer och tiotals skadade.

Enligt de senaste uppgifterna finns det totalt 13 dödsoffer, 3 av dem var barn. Ryska nyhetsbyråer uppger att sökandet efter överlevande avslutats.

Sent på måndag kväll uppgav det ryska katastrofministeriet att 19 personer skadades, åtminstone två av dem barn. Minst 17 bostäder berördes av branden och kring hundra personer evakuerades.

Videor från övervakningskameror visar hur ett flygplan exploderar och bildar ett massivt eldklot. Andra videor visar hur bostadshuset brinner och det hörs kraftiga smällar. Den häftiga branden orsakades uppenbarligen av att planet hade flera ton bränsle ombord.

Karta över delar av södra Ryssland och av Ukraina samt havsområden.
Bild: Lars Gustafsson / Yle

Planet av typen Su-34 kraschade under en övning, säger det ryska försvarsministeriet. Ministeriet säger att det uppstod en brand i en av planets motorer då planet lyfte. Det finns en stor flygbas i staden.

De två piloterna uppges ha klarat sig oskadda.

Video från den militära nyhetskanalen Zvezda ser ut att visa explosioner ombord på planet medan den slungades mot bostadshuset.

Ryska myndigheter uppges ha startat en brottsutredning om kraschen. Militären genomför utredningen som handlar om orsakerna till och omständigheterna kring olyckan.

Källor: Reuters, AP, AFP