Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Vi är första generationen föräldrar som ska ta ställning till de här frågorna" – hur ska man tänka kring sovtid, skärmtid och matvanor?

Uppdaterad 18.10.2022 07:30.
Tre personer utomhus.
Bildtext Kristoffer Sandbacka, Lilli Kastrén och Jenny Jansson tror att föräldrar i dag kunde ha nytta av att sätta upp gemensamma regler och stötta varandra, för att hitta några färdiga lösningar eller modeller för dagens utmaningar är svårt.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Barnfamiljer i Karleby ska få hjälp med vardagsrutiner via ett nytt pilotprojekt. Det handlar om till exempel sovtider, skärmtider, matvanor och motion.

Enligt koordinator Henri Nevalainen på Soite finns det flera orsaker till projektet. Via olika enkäter i skola och också bland vuxna har man märkt att det finns saker att jobba på.

– Det var inget alarmerande, men i skolenkäter hade vi högre siffror än övriga landet för till exempel övervikt, uppger Nevalainen i en intervju för Yle Kokkola.

Nevalainen påminner om att en enda enkät inte avslöjar så mycket, men då man ser på flera undersökningar börjar en bild träda fram.

– Vi ser flera signaler att vi är på väg mot en svagare situation jämfört med tidigare, och det är inte unikt för Mellersta Österbotten.

Bland annat har det i enkäter visat sig att en del hade problem med sömnen, men att det inte alls bara handlar om barn och unga utan att också föräldrarna sover dåligt.

Målet är nu att ge föräldrarna verktyg för att hela familjen ska äta mångsidigt, röra på sig tillräckligt, sova tillräcklig och begränsa skärmtiden.

Föräldrar: hjälp och stöd låter bra

6:34

Diskussion om artikeln