Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den finländska vinnaren i en stor internationell modetävling blev alldeles till sig av all uppmärksamhet: "Helt sanslöst"

Två modeller på catwalk, den ena tittar mot kameran och den andra är på väg bort.
Bild: Jana Call me J / ABACA / Shutterstock / All Over Press

Den finländska modedesignern Jenny Hytönen, 25, har vunnit huvudpriset på Hyères internationella modefestival i Frankrike. Hon belönas också med publikpriset.

Modedesignern Jenny Hytönens unisex-kollektion fick förutom huvudpriset också publikpriset på Hyères internationella modefestival.

Designern säger sig vara överväldigad av all uppmärksamhet som hon fått.

– All denna positiva feedback, den känns jättebra. Jag försöker nu processera hela den här resan, säger Hytönen i telefon under sin hemresa.

Modetävlingen som anordnades i Hyères på Franska rivieran hör till en av de mest uppskattade i världen. I år ordnades evenemanget för 37:e gången. Tävlingen är i första hand avsedd för unga proffs som är på slutrakan av sina studier eller nyutexaminerade designers.

Av de tio finalisterna i år var förutom Hytönen också Pris Niinikoski, Sini Saavala och Juha Vehmaanperä från Finland.

Kontrasterna utgångspunkt

I Hytönens kollektion skapar sensitiviteten en kontrast till intensiteten. Utgångspunkten var motsättningen som skapas av det extremt tunga lädret och den känsliga pärlvävnaden.

– Det är nästan som att de här plaggen som jag har skapat vill förgöra varandra, men trots det lever de i fullkomlig harmoni, säger Hytönen.

Kollektionen har inspirerats av två kvinnliga konstnärer från olika epoker.

– Atsuko Tanaka och Rebecca Horn undersökte potentialen mellan människokroppen och maskiner.

Modell i dräkt med taggar på catwalk.
Bildtext Hytönen fick inspiration för sin unisex-kollektion av 1980-talets kläder och fetischtidskrifter samt 1940-talets kontorskläder. Bild: AOP
Bild: Jana Call me J /ABACA / Shutterstock / All Over Press

Hytönen vann Aalto-universitetets Näytös21-huvudpris år 2021. Den internationella juryn berömde då kollektionen för att vara mycket imponerande.

I Hyères fick Hytönen såväl juryn som allmänheten på sin sida.

– Jag tor att min kollektion tilltalade både publiken och domarna för att den kan tolkas på många sätt och för att den är känslig, grotesk och har i sig stora kontraster och en gnutta humor.

En modell poserar i en genomskilig slöja i rött ljus.
Bildtext Det uppkommer inget extra avfall av Hytönens kollektion eftersom textilierna kan förevisas och sys om i ny form otaliga gånger. Bild: AOP
Bild: Jana Call me J / STELLA Pictures / ddp / abaca press

Vill göra sin egen grej

Hytönen, som utexaminerades som designer från Aalto-universitetet i fjol, arbetar och bor i Paris.

– Jag jobbar för närvarande hos Olivier Theyskens som textildesigner, men jag har en kraftig önskan om att göra min egen grej och nu ser det ut som att det är rätt tidpunkt att börja förverkliga den.

I pris från Hyères får Hytönen 20 000 euro i arbetsstipendium från såväl modehuset Chanel som Première Vision som ordnar modemässor. I priset ingår också en option att göra en kapselkollektion för klädmärket Icicle och för varuhuset Galeries Lafayette i Paris.

Texten är en översätting av Yle Uutisets artikel Ison kansainvälisen muotikilpailun suomalaisvoittaja häkeltyi saamastaan huomiosta – ”Ihan mieletöntä” av Oona Seppänen.

Diskussion om artikeln