Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ta paus från lerpölarna – missa inte höstens nyheter för barn på Arenan: Bångstyriga berättelser, utsökta animationer och en lekfull lektion i internet

Djur i Nattapan och Svinpälsen
Bildtext I den danska serien Nattpan och Svinpälsen får vi följa med en bångstyrig färd mot Sommarlandet.
Bild: DR/Yle

Nattapan och Svinpälsen berättar smått otroliga historier i väntan på att komma fram till Sommarlandet. Om de hade haft Arenans serier att titta på hade kanske tiden inte blivit så lång.

Hösten är definitivt här. För familjens minstingar innebär det att lerpölarna blir större. Dessutom finns det fler tillfällen att dansa regndans och ta in sandkakor för att glädja föräldrarna.

På Arenan betyder hösten lyckligtvis serienyheter för barn i alla åldrar.

Följ med på en vandring mot Sommarlandet, lär dig om nätet med Alva, dansa med Hoppsorna och följ med Bärtil som kämpar för att inte bli fårkorv.

Nattapan och Svinpälsen - otippade berättelser från Vinterlandet

Följ med tre vänners bångstyriga vandring genom snöyran i ett ändlöst, iskallt vinterlandskap. De är på väg till Sommarlandet, men vägen känns outhärdligt lång. För att fördriva tiden berättar nattapan smått anarkistiska historier för sina vänner. Sanningshalten i berättelserna förblir ett frågetecken, men underhållningvärdet är högt.

Den här danska barnserien passar bäst för dig som går i lågstadiet. Med sin mörka humor, sina brutna färger och sin fulsnygga estetik är den annorlunda än de flesta andra barnprogram.

Vad: Säsong ett av Nattapan och Svinpälsen på Yle Arenan.

Känsla: vriden, lite anarkistisk, rolig.

Tre djur går i snöyran
Bildtext En lång och kall vandring blir roligare om man berättar historier för varandra. Nattapan och Svinpälsen är en annorlunda serienyhet på Arenan.
Bild: DR/Yle

Rädda Bärtil - barnen hjälper favoritfåret att inte bli fårkorv i nytt äventyr

Det älskade fåret Bärtil är tillbaka med en hel säsong av nya äventyr. Den här gången har Bärtil råkat i knipa, och han behöver all hjälp han kan få för att det inte ska bli fårkorv av honom.

I det här äventyret bestämmer barnen hur det går. Är det bättre att rädda sig själv eller sitt gosedjur? Är mammor bättre på att hjälpa än skogens starkaste älg?

Och vad ska man göra om igelkotten Rune Berg av misstag råkar svälja nyckeln till Bärtils bur? Allt det här får du svar på när du tittar.

Vad: Säsong ett av Rädda Bärtil på Yle Arenan.

Känsla: Vill inte bli fårkorv!

En gris och ett får springer på gräsmattan i serien Rädda Bärtil.
Bildtext Barnens favoritfår Bärtil är tillbaka med nya äventyr.
Bild: Yle

Hoppsorna - sjung och sansa på två språk

Illustratören Jenny Jokelas färgsprakande, egensinniga Hoppsorna är tillbaka med en andra säsong. Klippen innehåller animerade sångvideor som passar de allra yngsta, men farfar skulle heller knappast protestera om han fick bänka sig framför de här fyndiga små filmerna.

Hoppsorna finns både på finska och svenska – bra för den som vill öva sig på det andra inhemska.

Vad: Säsong ett och två av Hoppsorna på Yle Arenan.

Känsla: dansglädje.

Fyra figurer i en park i serien Hoppsorna
Bildtext Hoppsornas sånger finns både på finska och svenska - ett perfekt språkbad för de minsta.
Bild: Yle/Funkmeister

Alvas värld – familjevloggarens kamp mot internettrollen i en lekfull lektion i nätetikett

Följ med på äventyr med Alva och hennes vänner i den magiska staden Flippis. I den här fartfyllda serien driver Alva en familjevlogg. Men vad gör hon när hon råkar ut för internettroll?

I dag flyter den fysiska världen nästan sömlöst ihop med nätet, och utvecklingen blir tydligare ju längre ner i åldersgrupperna vi går. Här har Alvas värld ett pedagogiskt syfte – att lära barn om det fina med internet, men också om skuggsidorna.

Troll, virus, lösenordsfiske, fake news, personlig integritet och källkritik är bara några av de ämnen som behandlas – givetvis i lekfull form.

Vad: Alvas värld på Yle Arenan. Nya avsnitt har nu lagts till i säsong ett!

Känsla: trygg på nätet tack vare Alva.

Alva och en kompis ser på varandra i serien Alvas värld.
Bildtext Familjevloggaren Alva är här igen med nya avsnitt.
Bild: Yle/Kavaleer productions Ltd.

Zoki Poki

En nordmakedonisk serie är inte något man ser varje dag i Finland. Just det är ändå Zoki Poki, som handlar om om en pojke som utforskar grannskapets hemligheter tillsammans med sina kompisar.

Vänskap är det bultande hjärtat i den här serien. Den baserar sig på en makedonisk klassiker som i årtionde varit obligatorisk läsning för alla grundskoleelever i landet.

Vad: Säsong ett av Zoki Poki på Yle Arenan.

Känsla: Vänskap forever. Äventyrlig. Lite kär.

Fyra barn sitter på ett bord och ser på varandra i serien Zoki Poki.
Bildtext Nordmakedoniska Zoki Poki baserar sig på en klassiker alla skolelever i Makedonien fått läsa.
Bild: Yle/Videoplugger Ltd.