Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tykö och Kurjenrahka nationalparker får defibrillatorer – Forststyrelsen vill förbättra kundsäkerheten

Från 2022
Uppdaterad 20.10.2022 05:37.
Fyra personer med ryggsäckar är på en dagsvandring längs en utmärkt stig i en nationalpark.
Bildtext Forststyrelsen vill förbättra säkerheten på populära besöksmål, som exempelvis Tykö nationalpark.
Bild: Saara Tuominen / Forststyrelsen

Genom att utöka antalet defibrillatorer har Kustens Naturtjänster vid Forststyrelsen i år förbättrat kundsäkerheten vid besöksmålen längs kusten. Framför allt har man riktat in sig på platser som är livliga besöksmål under sommarsäsongen.

Besökarantalet har ökat på många ställen jämfört med tiden före coronapandemin, säger kundservicechef Petra Niskanen i ett pressmeddelande.

– En defibrillator ger besökarna trygghet genom att den erbjuder beredskap för återupplivning ifall oväntade situationer uppstår. Defibrillatorn ger dessutom bättre säkerhet vid våra nya tillgängliga leder, som vid startpunkten Karpalonpolku i Kurjenrahka, säger Niskanen.

Det finns nu en defibrillator i Tykö nationalpark på naturumets vägg, vid Kurjenpesä naturstuga i Kurjenrahka, i biljettförsäljningsbyggnaden i Raseborgs slott under öppettiderna, vid Världsarvsporten i Kvarkens världsarvsområde i Korsholm samt under öppethållningstiderna i Café Silva som utgör startpunkten för rutterna till Haukkalampi i Noux.

Defibrillator i K-citymarket
Bildtext En defibrillator är en apparat som används vid hjärtstillestånd för att avlägsna en skadlig rytmstörning som stoppat hjärtat. Defibrillatorn får hjärtat att slå i normal takt igen.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Vem som helst kan inleda återupplivning med defibrillator i väntan på professionell hjälp. Anvisningarna för hur defibrillatorn ska användas finns på apparaten. Den som anländer först när något har inträffat ska ringa nödcentralen och därefter inleda återupplivningen.

Forststyrelsens personal är också utbildad i första hjälpen.

Här kan du se var Forststyrelsens defibrillatorer finns.

Diskussion om artikeln