Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MTV: Experter vill ta bort covid-19 från listan över allmänfarliga sjukdomar

Uppdaterad 18.10.2022 13:40.
Två laboratorieskötare i skyddsdräkter står i var sin dörröppning i en korridor.
Bildtext Experter anser att hälsovårdens resurser används på fel sätt just nu.
Bild: Miikka Varila / Yle

Förhandlingsdelegationen för smittsamma sjukdomar anser att covid-19 inte längre uppfyller kritierierna för allmänfarlig smittsam sjukdom.

Förhandlingsdelegationens ordförande, medicinalrådet Anni Virolainen-Julkunen vid Social- och hälsovårdsministeriets säger till MTV:s nyheter att delegationen numera är enhällig om att covid-19 inte längre uppfyller alla lagens kriterier för allmänfarlig sjukdom.

Enligt lagen är en smittsam sjukdom allmänfarlig om sjukdomen är mycket smittsam, om sjukdomen är farlig och om man kan förhindra att den sprids genom åtgärdar som riktas mot insjuknade eller exponerade personer, såsom karantän och isolering.

– Corona är fortfarande farligt för en del, men vi ser inte en på samma sätt farlig sjukdom som tidigare. Behovet av intensivvård har minskat, eller i praktiken upphört, säger Virolainen-Julkunen i intervjun.

Tredje kriteriet håller inte längre

Det är i synnerhet det tredje kriteriet om allmänfarlighet som inte längre uppfylls enligt medicinalrådet.

– Det är mycket vanligt med coronasmitta och många genomgår sjukdomen utan symptom. Därför är det omöjligt att veta vilken individ man ska rikta åtgärder mot.

Förhandlingsdelegationen är en expertgrupp som statsrådet tillsatt. I den ingår representanter från Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd THL och sjukvårdsdistrikten.

Delegationen kan inte besluta om klassificeringen men ger rekommendationer till Social- och hälsovårdsministeriet.

THL:s direktör Mika Salminen sa redan i juli att covid-19 kunde tas bort från listan över allmänfarliga sjukdomar, dit den lades till i februari 2020.

I somras tyckte Social- och hälsovårdsministeriet att man ännu ska avvakta och se hur viruset muterar, och nu konstaterar ministeriets avdelningschef Taneli Puumalainen att man följer noga med läget.

Infektionsöverläkare Asko Järvinen, medlem i delegationen, säger att hälsovården just nu använder resurser till onödiga åtgärder, såsom tester som görs för att anställda ska få dagpenning för smittsam sjukdom – och att det är ett politiskt beslut.

Enligt MTV är det i praktiken familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) som bestämmer om klassificeringen. Kiuru har blivit känd som en förespråkare för hårda coronaåtgärder.