Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Airiston Helmi-rättegång inleds mer än fem år efter att polisen slog till mot fastigheterna i den åboländska skärgården

en av fastigheterna som ägs av airiston helmi. Stor byggnad med många glasfönster och en stengång i röd sten.
Bildtext Huset i Ybbersnäs i Pargas stormades i september 2018.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Rättegången om Airiston Helmis ekonomiska brott kommer att behandlas i Egentliga Finlands tingsrätt om ett drygt år. Tingsrätten berättar för STT att den första rättegångsdagen blir den 4 december 2023.

Då har det gått mer än fem år sedan myndigheternas stora tillslag mot Airiston Helmis fastigheter i Pargas. Den 22 september 2018 stormade en insatsstyrka på flera hundra myndighetspersoner fastigheter ägda av företaget Airiston Helmi i den åboländska skärgården.

Polisen hittade cirka 3,5 miljoner euro i kontanter och man utredde två spår: skattebedrägeri och penningtvätt.

Karta på Airiston Helmis fastigheter och försvarsmaktens skyddsområde.
Bildtext Airiston Helmi ägde fastigheter på många håll i Åbolands skärgård, också nära militära skyddsområden.
Bild: Yle Uutisgrafiikka

I april i år lade Centralkriminalpolisen ner utredningen gällande grov penningtvätt och Åbo hovrätt upphävde polisens beslag av de kontanter som konfiskerats. Orsaken var att man inte kunde bevisa att pengarna hade kommit från illegal verksamhet.

Men i somras väcktes åtal mot åtta personer och mot företaget för ekonomisk brottslighet. Bland de åtalade finns Pavel Melnikov som var huvudägare i Airiston Helmi, tills bolaget 2019 försattes i likvidation.

Åtalen gäller bland annat grovt skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri.

Centralkriminalpolisen har tidigare sagt att företaget misstänks ha använt svartjobb, och att man låtit bli att betala skatter och arbetspensionsavgifter för cirka 2,85 miljoner euro.

Källa: STT, Yle

Diskussion om artikeln