Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vårdavdelningen vid Åbolands sjukhus stänger på grund av personalbrist

Uppdaterad 18.10.2022 15:05.
åbolands sjukhus
Bildtext Åbolands sjukhus.
Bild: Arash Matin / Yle

I augusti stängde vårdavdelningen vid Åbolands sjukhus på grund av personalbrist, och nu meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt att avdelningen kommer fortsätta hålla stängt också efter årsskiftet.

Tanken var ursprungligen att avdelningen skulle öppna igen i januari 2023.

Just nu finns bara ungefär 25 procent av den personalstyrka som skulle behövas, skriver sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande. Man har inte lyckats rekrytera tillräckligt med personal för att säkerställa att vårdavdelningen ska kunna hålla öppet. Det medicinska verksamhetsområdet har flera gånger analyserat möjligheterna att överflytta personal från andra enheter till Åbolands sjukhus.

– Vår utmaning har varit att vi varit tvungna redan tidigare att stänga bäddplatser på grund av personalbrist också vid stamsjukhuset, och det har alltså inte funnits tillräckligt med personal som kunde flytta från stamsjukhuset till Åbolands. Således måste vi konstatera att det inte finns några förutsättningar att återgå till vårdavdelningsvård vid Åbolands sjukhus från och med januari 2023, konstaterar Mikko Pietilä, tillförordnad direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, i pressmeddelandet.

Terveydenhuolto, Mikko Pietilä
Bildtext Mikko Pietilä. Arkivbild.
Bild: Thomas Hagström / YLE

När Yle Åboland ringer upp Pietilä berättar han att det inte är osannolikt att avdelningen kommer att öppna igen i framtiden på grund av problemen med att hitta personal. Istället måste man nu hitta andra alternativ för svenskspråkiga patienter som skulle ha vårdats där. Just nu finns det inga konkreta planer på hur man skulle kunna förbättra tillgängligheten.

– Det finns rekryteringsproblem vid alla avdelningar, och språkkraven som finns vid Åbolands sjukhus kan också vara en orsak till att det har varit extra svårt att rekrytera personal där, eftersom det finns en mindre pool att rekrytera från, säger Pietilä.

Den övriga verksamheten vid Åbolands sjukhus fortsätter som förut trots att vårdavdelningen stänger. Det här gäller bland annat verksamheten vid flera specialistpolikliniker.

Pietilä säger att det är viktigt att man nu ser till att den svenska vården fungerar också vid andra avdelningar.

– Vi gör vårt bästa. Det är en ganska liten del av våra svenspråkiga patienter som har vårdats vid Åbolands sjukhus vårdavdelning, men det är klart att vi måste förbättra vår språkkunnighet också vid stamsjukhuset i Åbo, säger Pietilä.

Styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt diskuterade situationen vid Åbolands sjukhus vårdavdelning under sitt möte på tisdagen.

Artikeln uppdaterades klockan 15.04 med Mikko Pietiläs kommentarer.

Diskussion om artikeln