Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska passningen: "Det är stor skillnad att vinna matchen"

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Sverige vann första mötet i det nordiska playoffdramat.
Bildtext Sverige vann första mötet i det nordiska playoffdramat.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är fullständigt ovisst inför returen mellan Sverige och Danmark. Erik Hamrén tycker ändå Sverige har en klar fördel efter 2–1-segern.

På tisdag avgörs det om Sverige eller Danmark får åka till EM i Frankrike nästa sommar. Parken i Köpenhamn blir scenen för den viktigaste matchen för båda lagen på ett par år.

Sverige har med sig en 2–1-ledning och enligt förbundskaptenen Erik Hamrén är det ett plus – trots att statistiken pekar på en helt oviss retur med det resultatet.

– Mentalt är det en stor skillnad att vakna upp dagen efter och ha vunnit matchen, säger Hamrén på den sista presskonferensen före matchen.

”Har en god känsla”

I Stockholm dominerade Sverige första timmen. Sedan tog Danmark över och den sena reduceringen kan bli guld värd.

– Jag vet inte vilket lag som har ett mentalt övertag. Vi har en god känsla efter segern, vi vann matchen. Samtidigt hade det givetvis varit skönare med 2–0, säger Hamrén.

– Det känns tydligt att avgörandet är nära nu. Jag förväntar mig att Danmark vill spela som de gjorde i slutskedet. Det ska vi försöka förhindra.

Erik Hamrén tror på en EM-plats.
Bildtext Erik Hamrén tror på en EM-plats.
Bild: EPA

Bröt negativ trend

Utöver en EM-biljett finns också mycket pengar att hämta in för det förbund som får en EM-plats. Det är flera miljoner euro i potten.

På förhand var Danmark favorit – dels tack vare spelarmaterialet, dels tack vare statistiken. Det var länge sedan Sverige slog sin nordiska granne före lördagens seger.

Hamrén tror det betyder mycket.

– Alla vet hur svårt det är att bryta trender. Vår negativa trend fanns mot Danmark, men min känsla före första matchen var att det var vår tur. Nu vet vi att vi kan slå dem.

Danmark–Sverige spelas på tisdag. Avspark klockan 21.45 i Köpenhamn.