Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Byskolorna i Hangöby får fortsätta - ska undervisa åtminstone ettor och tvåor

Uppdaterad 19.10.2022 13:20.
En skola
Bildtext Den svenska och finska skolan i Hangöby verkar numera under samma tak i Hangöby skolas anrika byggnad.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Hangöby skola har i år 47 elever och Hangonkylän koulu 13. Efter nedläggningsplaner 2020 beslutade staden att skolornas framtid granskas på nytt hösten 2022. Det har bildningsnämnden nu gjort.

Skolorna i Hangöby ska få fortsätta så att åtminstone ettor och tvåor kan fortsätta gå i Hangöby skola och Hangonkylän koulu.

Det beslutade bildningsnämnden i Hangö på måndagen (17.10).

Elevantalet i Hangö fortsätter sjunka, men i Hangöby verkar elevmängden rätt stabil de kommande åren, konstaterar bildningsdirektören.

centralskolan i Hangö, framför skolan is
Bildtext Hangös större centrumskolor ligger ett par kilometer från Hangöby.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Det finns fyra undervisningsrum i skolbyggnaden och så länge elevantalet inte stiger, ryms tre årskurser i bägge skolorna in, förklarar bildningsdirektören Carl-Erik Gustafsson. För tillfället har Hangöby skola tre undervisningsgrupper, årskus 1, 2 och 3. Hangonkylän koulu är mindre och har endast en sammansatt klass för ettor till treor men just i år finns i den klassen elever endast i i årskurs 1 och 2.

”Ifall elevantalet i framtiden ger behov av två klasser vid Hangonkylän koulu, så bör en klass, det vill säga årskurs 3 förflyttas till Centralskolan. Vår elevprognos talar inte för detta inom de närmaste åren”, uppger Gustafsson.

För två år sedan motiverades förslaget att stänga Hangöby skola med att skolan behöver renoveras och kostnaderna för det uppskattades till 700 000 euro. En del arbeten har sedan dess gjorts, säger Gustafsson.

”Åren 2021 och 2022 har renoveringar utförts i byggnaden, samt i Hangonkylän koulus tidigare byggnad som nu handhas av småbarnspedagogiken. Renoveringsbehovet finns dock ännu under kommande år.”

Samarbetet har fungerat fint

Båda skolorna fungerar sedan ett år tillbaka i Hangöby skolas hus. Samarbetet ska ha fungerat ypperligt och skolorna har till exempel utvecklat språkduschverksamheten.

För ett par år sedan övervägde Hangö stad att lägga ner de två byskolorna. Sedan beslutade staden att de kan flytta in under samma tak. Samtidigt beslutades att skolornas framtid granskas på nytt hösten 2022.

Hangöby skola har i år 47 elever och tre lärare.

I Hangonkylän koulu går i år 13 elever och en lärare.

Skolorna ligger ungefär två kilometer från centrumskolorna, Centralskolan och Keskuskoulu, dit det tidigare var aktuellt att flytta byskolornas elever.

Artikeln kompletterades 19.10.2022 klockan 13:20 med noggrannare uppgifter om i vilken situation årskurs 3 måste flytta till Hangö centrum. Också uppgifter om renoveringsbehovet lades till.