Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vinterbadarna blir allt fler i Borgå: ”Här är aldrig några surpuppor i vaken”

Vinterbadare i plurret.
Bildtext Marianne Kanerva och ett niogradigt dopp i Kokon.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Utrustade med badkappor söker allt fler Borgåbor sig till Kokon för att vinterbada. I år har antalet medlemmar i vinterbadarnas förening ökat kraftigt. Nu är de redan 700.

Allt fler i Borgå har börjat göra som Marianne Kanerva och Alexandra Sahala; vandra lugnt längs med sandstranden mot vinterbadsbryggan iklädda rätt mundering.

– Man måste komma ihåg att sätta en mössa på huvudet. Vi förlorar mycket värme den vägen, säger Marianne Kanerva.

Hon är ordförande för Borgå vinterbadare som ser till att allt är som det ska i Pepotgropen.

– Bryggan är föreningens och vi ser till att allt fungerar här, från varma omklädningsrum till värmeelement som håller bryggan isfri, säger hon.

Kokon badplats i kvällsbelysning
Bildtext Under de två första veckorna av säsongen har redan 1 000 vinterbad noterats i Kokon.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

I februari hade vinterbadarna 625 medlemmar, nu är de cirka 700 och blir hela tiden fler.

– Varje vecka dyker nya upp. Jag tror vi i år får över 100 nya medlemmar. Det nya är att också ungdomar vill komma med, säger Marianne Kanerva.

Alexandra Sahala har tagit sitt dopp och är nu på väg hem med en mössa på huvudet. Hon har nu vinterbadat i tre års tid.

– Vattnet kändes idag, konstigt nog, lika kallt som på vintern, men det är alltid lika skönt efteråt och det känns hälsosamt, säger hon.

Alexandra Sahala i gul jacka.
Bildtext Alexandra Sahala vinterbadar en gång i veckan.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

En kompis lockade med henne, då föreningen ordnade en vändag och på den vägen är hon nu med ungefär ett dopp i veckan.

– Platsen är central, hit är enkelt att komma och parkering finns helt nära och stämningen är fin. En bastu kunde här kanske finnas, säger Alexandra Sahala.

Säsongen började officiellt för två veckor sedan och redan nu har nästan tusen namn tecknats i gästboken inne i omklädningsrummet. De flesta som vinterbadar är kvinnor.

– Cirka två tredjedelar som badar är kvinnor. Förra säsongen noterade vi 10 000 dopp. Det vi har pratat mycket om är att här är aldrig några surpuppor i vaken, säger Marianne Kanerva.

Varje lördag mellan klockan 10 och 10.30 och varje onsdag mellan klockan 18 och 18.30 tar föreningen emot nya medlemmar.

Marienne Kanerva på väg att vinterbada.
Bildtext Marianne Kanerva på en brygga hon tycker mycket om.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Vi får nya medlemmar från alla åldersgrupper men mer och mer unga vill vara med. Efter att de har varit och idrottat i till exempel Kokonhallen så kommer de hit och tar sig ett kallt dopp, som är bra för kroppen, säger hon.

Borgå stad har stora planer på att utveckla hela Kokon idrottscentrum. Vinterbadarna har förstås egna önskemål.

– Vi hoppas på nya lite större omklädningsrum. En bastu är vi som förening inte så förtjusta i, det skulle bli svårt för oss att ta hand om den. Samarbetet med Borgå stad fungerar nu väldigt bra.

Så är det dags för Marianne Kanerva att kliva ner för den uppvärmda trappan. Hon vet hur bra det sedan känns efteråt.

– Den stunden är den bästa, den är euforisk med en en varm, pirrig känsla i kroppen. De kvällar jag har vinterbadat sover jag nätterna väldigt bra, säger hon.

Att vinterbada är pop i Borgå

6:56

Diskussion om artikeln