Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbo tar till servicesedlar på grund av långa tandläkarköer – men i många stadsdelar är det också brist på privata tandläkare

En tandläkare undersöker en patient.
Bildtext Privatmottagningarna kan själva avgöra hur många klienter med Esbo stads servicesedlar som de tar emot.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Köerna med servicesedel är kortare än till Esbo stads egna tandläkare. Det finns ändå inte tillräckligt många serviceleverantörer i alla områden, säger munvårdschef Sanna Mekkonen.

Esbo stad har avtal med fem bolag som erbjuder tandläkartjänster till personer som har fått en servicesedel av staden. Det kan ändå finnas stora variationer i kötiderna mellan privatmottagningarna.

Sanna Mekkonen är chef för mun- och tandvården vid staden. Hon säger att det ändå går snabbare att få en tid via servicesedel än vid stadens egna mottagningar.

– Situationen är bättre vid serviceleverantörerna. Vid våra egna mottagningar öppnas det upp nya tider om ungefär 13 veckor. Men tyvärr kan vi inte erbjuda nya tider för alla som ringer, säger Mekkonen.

Mekkonen säger att senast hon kollade hade en av mottagningarna en ledig tid om fem veckor för en person med servicesedel.

– Men det gäller endast en av serviceleverantörerna. Vid Esbos munhälsovård håller vi koll på situationen varje vecka och vi erbjuder endast servicesedlar om det finns tider att boka.

Inte tillräckligt i alla områden

Efterfrågan på tandvård är större än vad staden kan erbjuda, säger Mekkonen, och servicesedlarna ses som ett sätt att avlasta vården vid staden. Enligt henne har också vissa av de privata aktörerna uppgett att det är svårt att hitta personal.

– I dag finns tyvärr inte tillräckligt många serviceleverantörer i alla områden inom staden, eller tillräckligt med mottagningstider för de som vill ha service i sitt eget område, säger Mekkonen.

Samtidigt är det upp till privatmottagningarna att välja vilka kunder de erbjuder tid åt först – kunder med stadens servicesedlar eller kunder som själva betalar.

– Det bestämmer de helt själva.

Servicesedlarna är giltiga i sex månader.

– Om giltighetstiden inte räcker, så hjälper vi gärna till vid tandvårdens kundtjänst och erbjuder en ny sedel. Det är inget problem.

Välfärdsområdet tar över ansvaret

Vid årsskiftet tar Västra Nylands välfärdsområde över ansvaret för munhälsovården. Sanna Mekkonen vid Esbo stad tror att samarbetet med den privata sektorn kommer att vara viktigt då.

– Jag tror att alla är överens om att vi kan få det att fungera bättre i framtiden. Det är viktigt att staden, den privata sektorn och välfärdsområdet utvecklar servicesedeln, och värdet på den, så att vi i framtiden får fler som har intresse av att erbjuda vård med servicesedel.

– Det viktigaste är att kunna betjäna invånarna väl, säger Mekkonen.