Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Se till att trädgården är redo för vintern – här är trädgårdsmästarens bästa tips

Från 2022
En trädgård med ett rött hus i bakgrund en solig höstdag.
Bildtext Just nu är det ett bra tillfälle att fixa det sista inför vintern i trädgården.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Just nu är det en bra tidpunkt att ställa i ordning trädgården inför vintern. Enligt trädgårdsmästare Markus von Weissenberg är en storstädning av trädgården ett bra ställe att börja på.

Genom att förbereda sin trädgård inför vintern kan man få större växter som blir finare från år till år. Man ska inte heller vänta för länge med att göra i ordning inför vintern.

– Det är nu man ska plantera blomsterlökar till exempel. Av helt estetiska och praktiska skäl är det ju också bra att ta tag i städningen nu och räfsa bort alla löv – det är inte roligt att stå länge ute i trädgården och frysa.

Att räfsa bort löven från gräsmattan är inte heller endast viktigt av estetiska skäl. Om man har ett tjockt lager löv på gräsmattan får gräset varken ljus eller syre.

En man som gräver i en kruka intill ett växthus i sin trädgård.
Bildtext Markus von Weissenberg.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Det lönar sig att flytta in växter som inte naturligt klarar av Finlands kalla vintrar. Markus von Weissenberg berättar att han själv brukar föra ner en del av sina växter till potatiskällaren i huset.

– Där har jag satt in extra belysning, så växterna får åtta timmar ljus, de har sex grader varmt, och så vattnar jag dem två till tre gånger under vintern. Då klarar de sig till våren.

Krukor inomhus.
Bildtext Det lönar sig att föra in fleråriga växter som inte tål Finlands kalla vintrar.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

En annan sak som många gör i trädgården på hösten är att gödsla. Markus von Weissenberg anser ändå att det inte är nödvändigt med höstgödsel.

– Det är inget jag någonsin har hållit på med, och det har ändå alltid växt bra i min trädgård. Av kommersiella skäl är det klart att det rekommenderas att man gödslar också på hösten, men det är ju dyrt.

Men vilken slags vinter är bäst för växterna? I allmänhet brukar växter som övervintrar trivas bäst under ett tjockt lager snö, och mindre bra i slaskväder, berättar von Weissenberg. Men det här beror såklart också på vilken art det handlar om.

– Det är klart att snittblommor som man sår på våren inte klarar vintern, men det finns många mångåriga växter som till exempel lupiner och perenner som tål en hur hård vinter som helst. Också lökarna klarar vintern bra.

En man plockar äpplen i en trädgård.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Diskussion om artikeln