Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förskolan på Sagobackens daghem i Borgå kan flytta till Kvarnbackens skola

Uppdaterad 19.10.2022 05:18.
Barn färglägger bilder.
Bildtext Politikerna i svenska bildningssektionen tycker det är en bra idé att förskolan helt skulle flytta från Sagobackens daghem till Kvarnbackens skola. Arkivbild.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Läsåret 2022–23 har en del av förskolegrupperna vid Sagobackens daghem i Borgå utlokaliserats till Kvarnbackens skola medan en del finns i Sagobackens daghem.

Det här är en tillfällig lösning som beror på att alla elever inte får plats i Sagobacken.

Bildningsnämndens svenska utbildningssektion tycker att Sagobackens förskola i sin helhet kunde fungera i Kvarnbackens skola i framtiden. Det är ändå där barnen från Sagobacken inleder sin skolgång.

Politikerna beslöt därför förorda att en behovsutredning görs. Utredningen ligger som grund för en eventuell projektplan som beskriver vad som behöver göras så förskolan i framtiden kan fungera i Kvarnbackens skola.

Kvarnbackens skola i Borgå utifrån
Bildtext Kvarnbackens skola måste göras om en del för att förskolan ska kunna flytta in. Arkivbild.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Det finns flera pedagogiska fördelar med förskola i skolans lokaler och verksamhetsmodellen har fått positivt mottagande även i de skolor i Borgå där det redan fungerar så. För tillfället pågår ett utvecklingsprojekt med statligt understöd, där samarbetet mellan skolan och förskolan fördjupas och intensifieras. Fördelarna som eftersträvas berör barnens trivsel, trygghet och välmående.

Enligt ett pressmeddelande från utbildningsdirektör Rikard Lindström är sektionen medveten om att de positiva effekterna man eftersträvar med förskola i Kvarnbackens skola med all sannolikhet innebär tilläggslokaler och förändringar i Kvarnbackens skolas fastighet. Behovsutredningen ska även omfatta lokaler för elevvård. De lokalerna finns idag i en gårdsbyggnad som ska rivas.